Autoceste FBiH: Aktivnosti na projektu Mostar jug – tunel Kvanj se nastavljaju

Nezavisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekata (IPAM) Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) preporučio je provjeru usklađenosti dionice Mostar Jug – tunel Kvanj na autocesti koridor Vc u Bosni i Hercegovini, saopštili su u utorak iz JP Autoceste FBiH.

Kako se navodi, preporuka provjere usklađenosti koju je proveo IPAM je nezavisna provjera kojom se utvrđuju činjenice, kako bi se ustanovilo je li je Banka (EBRD) poštivala svoje ekološke i socijalne politike u vezi s projektom.

“Dakle, nezavisni mehanizam odgovornosti u realizaciji projekata (IPAM) koji prima i razmatra žalbe osoba i organizacija civilnog društva pogođenih projektima koje finansira Banka, je 2020. godine zaprimio zahtjev lokalnog stanovništva, koji su postavili pitanje je li je projektna poddionica Mostar Jug – Tunel Kvanj usklađena s ekološkom i socijalnom politikom EBRD-a u, iznoseći tvrdnju da bi sadašnja trasa autoputa lokalnim stanovnicima nanijela štetne ekološke, ekonomske i kulturne uticaje”, ističu iz Autocesta.

Dodaju kako se aktivnosti na projektu nastavljaju, te da navedena interna provjera Banke ne utiče ni na kakav način na dalji rad na projektu Mostar jug – tunel Kvanj.

(Fena)