Sunčano uz malo oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle ili niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 1 stepen, Bihać i Bugojno 4, Jajce i Sanski Most 5, Ivan-sedlo, Livno i Prijedor 6, Banja Luka, Sokolac i Zvornik 7, Sarajevo i Tuzla 8, Doboj i Zenica 9, Bijeljina, Grude i Stolac 10, Trebinje 11, Gradačac 12, Mostar 13, Neum 14 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. U jutarnjim satima po kotlinama će biti i magle.

Vjetar slab do umjerene jačine zapadnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka između 18 i 24, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika neće biti suviše jake.

Preporučljivo je prikaldno se obući.

Kod osjetljivih osoba moguće su umjerene poteškoće u drugom dijelu dana, pretežno zbog viših temperatura vazduha i mjestimično izraženijeg osjeta sparine.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po pretežno suhom kolovozu, ali i dalje upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Magle mjestimično ima na širem području Bihaća i Ključa.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)