Bh. državljanin i Pakistanac spriječeni u krijumčarenju 18 migranata

Pripadnici Jedinice granične policije Zvornik juče su na području opštne Teočak spriječili su krijumčarenje 18 osoba afroazijskog porijekla u saradnji sa pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Regionalni centar Tuzla i Policijske stanice Teočak, saopšteno je iz GP BiH.

U vezu sa ovim krijumčarenjem dovodi se državljanin Bosne i Hercegovine, koji je u vozilu bh. nacionalnih oznaka krijumčario četiri ilegalna migranta. Daljim radom na terenu, pronađena je grupa od 14 migranata, a koja se dovodi u vezu sa krijumčarenim migrantima iz vozila. Organizator krijumčarenja druge grupe migranata koja je pronađena u šumi je osoba afroazijskog porijekla (po izjavi državljanin Pakistana).

Pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva BiH i prema naredbi sudije za prethodni postupak Suda BiH, obavljen je pretres osumnjičenih osoba, a tokom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti novac, mobilni telefoni sa pripadajućim karticama te drugi dokazni materijali. Svih 18 krijumčarenih migranata je izjavilo da dolazi iz Pakistana.

U toku dana državljanin Pakistana će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „krijumčarenje osoba“, biti predat tužiocu Tužilaštva BiH. Dalji rad nad krijumčarenim migrantima nastaviće službenici Službe za poslove sa strancima BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)