Otvarenje izložbe “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?”

Filmski centar Sarajevo i Istorijski muzej BiH otvorit će 6. maja izložbu ‘Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)?’ – bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1992. godine“.

Izložba je nastala iz potrebe da se ukaže na bogato filmsko nasljeđe Bosne i Hercegovine, u isti mah prisutno i nepoznato u popularnoj kulturi.

Filmsko nasljeđe je oblikovano specifičnostima stvaralačkog procesa iz koga nastaje, ovisi o ljudima koji su ga svojim radom artikulisali, priča o filmovima, ali i od priča koju filmovi pripovijedaju.

Izložba nastoji odmotati bosanskohercegovačku filmsku traku, predstaviti filmske stvaratelje i djelatnike Bosne i Hercegovine kroz historiju i potaknuti promišljanje o kompleksnosti i izazovima stvaranja filma – prikazujući svijet i život filma “iza scene”.

Okosnicu izložbe čini nasljeđe tri producentske kuće “Bosna film”, “Studio film” i “Sutjeska film”. Vremenski, izložba pokriva početke organizovane proizvodnje filma u Bosni i Hercegovini 1947. godine osnivanjem prve produkcijske kuće “Bosna film”, preko permutacija u organizaciji filmske produkcije osnivanjem “Studio” i “Sutjeska filma”, do devedesetih godina i početka rata 1992-1995.

Ko su bili pioniri i akteri bosanskohercegovačkog filma? U kojim okolnostima se prave filmovi u Bosni i Hercegovini? Koje teme obrađuju filmski stvaraoci? Kako nastaje film?

To su neka od pitanja kojima izložba “Svakoga dana u svakom pogledu sve više napredujem(o)? – bosanskohercegovačka kinematografija od 1947. do 1990. godine” nastoji otvoriti platformu za dijalog o bogatom filmskom nasljeđu Bosne i Hercegovine. To je ujedno prvi korak u osnivanju i razvoju budućeg muzeja filma Bosne i Hercegovine.

Otvorenje izložbe će se odvijati prema protokolu, koji poštuje zadate epidemiološke mjere.

(Fena)