Na području Kalinovika pronađeni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe

Na području Kalinovika pronađeni su posmrtni ostaci najmanje jedne osobe. Dežurni tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH naredio je policijsko osiguranje lokacije.

Tužilaštvo BiH očekuje da u narednom periodu budu sa terena budu dostavljene tačne koordinate lokacije i svi potrebni podaci, kako bi se u što skorijem roku uputio prijedlog prema Sudu BiH, za izdavanje naredbe za proces ekshumacije. 

Dežurni tužilac Posebnog odjela za ratne zločine u kontaktu je sa policijskim djelatnicima Državne agencije za istarge i zaštitu (SIPA), te je naređeno da lokalna policija, osigura 24. satnu zaštitu lokacije u mjestu Dobro Polje, opština Kalinovik.

Čim se ispune sve zakonom propisane procedure, pristupiće se procesu ekshumacije posrmtnih ostataka i daljeg utvrđivanja identiteta osoba kojima posmrtni ostaci pripadaju.

Prema preliminarnim informacijama, radi se o posmrtnim ostacima najmanje jedne osobe,

Pronalazak ove lokacije, rezultat je zajedničkog rada Posebnog odjela za ratne zločine i SIPA-e, na pronalasku informacija i podataka o mogućim lokacijama na kojima se nalaze posmrtni ostaci žrtava iz proteklog rata saopšteno je iz Tužilaštva BiH..

(NovaSloboda.ba)