U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. Rijetko je palo malo kiše u sjevernim područjima. U Hercegovini je pretežno sunčano.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 2 stepeni, Banja Luka, Bihać, Gradačac, Ivan-sedlo, Prijedor i Sanski Most 7, Jajce 8, Bijeljina, Doboj, Tuzla i Zenica 9, Sarajevo 10, Bugojno i Grude 11, Livno i Stolac 12, Trebinje 13, Mostar 14, Neum 18 stepeni.

Danas u Bosni prije podne pretežno oblačno vrijeme, prolazno uz slabu kišu u jutarnjim satima. Padavine većinom u sjevernim područjima. Postepeno smanjenje oblačnosti u Bosni u poslijepodnevnim satima. U Hercegovini sunčano uz malo do umjereno naoblačenje.

Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim i sjeveroistočnim područjma Bosne vjetar istočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 21, na jugu zemlje do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Uz ljepše biometeorološke prilike, većina populacije će biti boljeg raspoloženja i ugodnije će se osjećati.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene.

Obzirom da će tokom dana biti dosta toplije, u odnosu na svježiji jutarnji period, poželjno je prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima.

Zbog povoljnih uslova za povećanu produkciju polena, preporučljivo je izbjegavati staništa alergogenih vrsta.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu

U sjevernim krajevima ovog jutra saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, dok je u ostatku zemlje kolovoz pretežno suh.

Na autoputu A-1 izvode se radovi u zoni petlje Kakanj, kao i na više lokaliteta na dionici Lašva-Sarajevo sjever. Vozače molimo da poštuju privremeno postavljanu signalizaciju.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Na dionici Bosanska Krupa-Srbljani izvode se radovi na sanaciji udarnih rupa, zbog čega se od 08 do 16 sati saobraća jednom trakom, naizmjenično.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic, Doboj-Tuzla, Kaonik-Busovača Posušje-Tomislavgrad i Banovići-Ribnica.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)