“Vodena staza” nova turistička atrakcija Hutovog blata

U sklopu EU projekta “Otkrivanje prekograničnog vodenog biodiverziteta – EXChAngE” uspostavljena je “vodena staza” – nova turistička ponuda Parka prirode Hutovo blato.

Sa 61 povremenim ili stalnim izvorima, rijekom Krupom i šest jezera povezanih kanalima i jarugama, Hutovo blato kao dio močvarnog kompleksa delte rijeke Neretve, stanište je brojnim rijetkim, ugroženim i endemskim vrstama, priopćio je Park prirode Hutovo blato.

Vodena staza tog močvarnog kompleksa započinje u Karaotoku, ukrcajem na brodice na platou pristaništa. Posjetioci uz stručno vođstvo plove od Kraotoka kroz kanal Sunca do rijeke Krupe, a zatim rijekom do i preko Deranskog jezera, gdje se prolazi kroz: Brankove vrbe – Škrkina jaruga – Toljevac – Đevojka – Risović – Galebica donja – Brzi Klanac – Struge – Deransko jezero.

Kroz Bjelinsku i Deransku rječinu, kroz netaknutu prirodu, put vodi dalje do jezerskih bisera: Drijen i Orah, koja se podzemnim izvorima snabdijevaju hladnom vodom Bregave. Nakon odmora i osvježenja na uređenom izletištu na obali, u brdovitom okruženju Drijenskog jezera, posjetioci se istom vodenom stazom vraćaju do Karaotoka.

Prof. dr. Svjetlana Stanić-Koštroman, koja je radila na izradi vodene staze, kaže kako je ruta odabrana na način koji posjetiocima osigurava jedinstven doživljaj izuzetne biološke i krajobrazne raznolikosti ovog submediteranskog Ramsarskog područja i parka prirode.

“Okosnicu staze čine vrlo raznoliki vodeni ekosistemi, odnosno rijeka Krupa, te Deransko jezero, Orah i Drijen, koji predstavljaju najočuvaniji dio močvarnog kompleksa delte Neretve. Ploveći okruženi gustim tršćacima, posjetioci imaju priliku vidjeti vrlo raznoliku faunu ptica, koje su posebno prirodno bogatstvo Hutova blata”, kaže Stanić-Koštroman.

Od 163 ptičjih vrsta zabilježenih na tom području, skoro sve (160) su pod zaštitom prema međunarodnim konvencijama i direktivama.

“Hutovo blato je, takođe, značajno mrjestilište riba u slivu rijeke Neretve, među kojima se na ovom prostoru mrijesti i 12 endemskih vrsta. Deransko jezero je stanište za čak devet endemskih vrsta riba, a ekosistemustavi jezera Oraha i Drijena mrjestilište su ugrožene endemske vrste, neretvanske plotice”, dodaje Stanić-Koštroman.

Cijela vožnja u oba smjera traje oko tri sata tokom koje posjetioci mogu uživati ne samo u prirodnim ljepotama već i u jedinstvenim lokalnim specijalitetima i pićima.

“Vodena staza” dio je to novog turističkog proizvoda – plave propusnice koja će, uz Hutovo blato, omogućiti posjete projektnim partnerima te njihovim novim tematskim rutama s poboljšanom infrastrukturom: Dubrovniku i Akvarijumu (Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska), Kotoru i Akvarijumu Boka (TZ Kotor i Institutu za biologiju mora, Crna Gora) i vodenom putu u Mostaru i rijeci Neretvi (TZ HNK, Bosna i Hercegovina), a privlačiće više turista u ovu regiju.

Park prirode Hutovo blato projekat “EXChAngE” provodi u sklopu programa “Interreg IPA prekogranične saradnje Hrvatske – Bosne I Hercegovine – Crne Gore 2014-2020” – trilateralnog programa posvećenog jačanju socijalnog, ekonomskog i teritorijalnog razvoja prekograničnog područja.

Programom je obuhvaćeno 12 županija u Hrvatskoj, 109 opština u Bosni i Hercegovini i Brčko Distrikt, te 11 opština u Crnoj Gori.

Provođenjem zajedničkih projekata Program doprinosi boljem kvalitetu usluga u sektoru javnog zdravstva i socijalne zaštite, štiti okolinu i biološku raznolikost regije, promoviše održivu energiju; njeguje kulturnu i prirodnu baštinu i omogućava bolje poslovno okruženje za programsko područje. Cilj Programa je postići bolji kvalitet života ljudi koji žive u pograničnim regijama, navodi se u saopštenju.

(Fena)