BH-Gas je u skladu sa zaključkom Vlade FBiH izvršio uplatu sredstava

BH-Gas je, u skladu sa zaključkom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, izvršio uplatu sredstava na račun Energoinvesta i to za obaveze za gas u martu, te za obaveze po osnovu PDV-a, čime je u potpunosti ispoštovan zaključak Vlade FBiH.

Kako naglašavaju, BH-Gas nije imao pravni osnov za direktno plaćanje obaveza prema Energoinvestu i to su i naglašavali tvrdeći da nikakvog odbijanja plaćanja nije bilo niti namjere da se građani i privreda dovedu u ovu situaciju.

“Sva dešavanja su prouzrokovana nedostavljanjem ruske fakture Energoinvesta. Uporište za plaćanje obaveze prema Energoinvestu je Zaključak Vlade FBiH, kojim se nalaže uplata sredstava za gas i PDV-e prema Energoinvestu i BH-Gas je na bazi tog dokumenta izvršio zahtjev Vlade FBiH”, dodaje se u saopštenju.

Napominju da je zaključak Vlade jasan, te da su sve obaveze za mart mjesec po osnovu transporta kroz Mađarsku i Srbiju plaćene avansno u februaru 2021. godine, a uvoznička provizija koja nije dio zaključka Vlade FBiH biće odmah plaćena nakon što Energoinvest dostavi zbirnu fakturu.

“Istovremeno, Energoinvest nije ništa preduzeo po osnovu ugovora sa ‘starog’ pravca snabdijevanja, Beregovo-Zvornik, i te profakture i dalje ispostavljaju i FGSZ i Transportgas Srbija. Ovi ugovori su i dalje važeći”, dodaju.

Podsjećaju i na obavezu Energoinvesta da te ugovore raskine uz saglasnost svih ugovornih strana, ali ne proizvodeći posljedice aktiviranja raskidne klauzule od 23 mil. USD.

“Na kraju, ako BH-Gas nije platio sve obaveze po Zaključku, kako se onda od jutros u 6 sati odvija redovno snabdijevanje Federacije BiH prirodnim gasom”, saopšteno je iz BH-Gasa.

(Fena)