Cigarete “skladištili” u zamrzivaču

U sklopu operativne akcije kodnog naziva “Proljeće 2021” na području Tuzle je pronađeno, a potom i oduzeto 10.386 kutija raznih cigareta (FM, King), koje nisu bile obilježene akciznim markicama koje izdaje UIO. Procijenjena tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 57.100 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Ovlašteni službenici Uprave za indirektno oporezivanje, Regionalnog centra Tuzla, na osnovu operativnog rada i preduzetih operativnih taktičkih mjera, izvršili su lociranje objekta gdje se vrši skladištenje cigareta za distribuciju i prometovanje na „crnom tržištu“ na području grada Tuzle i Tuzlanskog kantona Postupajući po instrukcijama i uputstvima Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH, izvršen je pretres vozila i lociranih objekata, gdje je pronađena pomenuta roba. Zanimljivo je da su cigarete, između ostalog, bile „uskladištene“ u starim  zamrzivačima.

Protiv osumnjičene osobe biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a. Krivičnog zakona BiH.

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UINO koristili su specijalizovanu opremu, koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

V. B.

(NovaSloboda.ba)