Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini je sunčano uz malo do umjereno oblačno.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan-sedlo i Prijedor 11, Stolac i Zenica 12, Doboj, Grude, Sokolac, Trebinje i Zvornik 13, Banja Luka, Bugojno, Livno, Mostar, Sanski Most i Tuzla 14, Bijeljina i Jajce 15, Gradačac i Sarajevo 16, Bihać i Srebrenica 17, Neum 18 stepeni.

Danas u Bosni djelomično vedro. U Hercegovini veći dio dana sunčano uz malo do umjereno naoblačenje. Od poslijepodnevnih sati i tokom noći na subotu kiša sa sjevera će se postepeno proširiti na veći dio zemlje. Glavnina padavina je u Bosni.

Vjetar umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Povremeno jaki udari vjetra na području Krajine, jugozapadu, dijelu centralne i sjeverne Bosne.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 19 i 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Promjena vremena, praćena mjestimičnim padavinama, izraženije u centralnim dijelovima i na sjeveru zemlje, mogla bi kod osjetljivih osoba uzrokovati poteškoće.

Problem će povremeno predstavljati i jači udari juga.

U Hercegovini, uz više sunca i malo ugodnije.

Preporučljivo je ne pretjerivati sa aktivnostima, naročito u drugom dijelu dana.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu

Na putevima u BiH jutros se saobraća po pretežno suhom kolovozu, a pažnju skrećemo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic, Doboj-Tuzla, Kaonik-Busovača Posušje-Tomislavgrad i Banovići-Ribnica.

Zbog održavanja mini maratona na dionici magistralnog puta Polog-Široki Brijeg, danas od 17,45 sati do završetka manifestacije, saobraćat će se usporeno. Vozače na ovoj dionici molimo za poštivanje uputa ovlaštenih lica iz pratnje

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)