Večeras sto pedeseto izvođenje “Presude…”

U Mostarskom teatru mladih večeras će biti posebno svečano. Predstava “Presuda: Tiha likvidacija” imaće svoje sto pedeseto izvođenje. Nisu česte prilike u današnje vrijeme da predstave žive dugo i da imaju tako veliki broj izvođenja. Ovaj autorski projekat Seada Đulića igran je širom BiH, ali i u Hrvatskoj, te Srbiji. Izveden je na više uglednih festivala, te dobio nekoliko nagrada.

Radi se o potresnom i vrlo emotivnom svjedočenju o životu.

Pozorišni kritičar Mladen Bičanić o predstavi je, nakon izvedbe na festivalu Kestenburg u Banja Luci zapisao: “Sam na pozornici, Sead Đulić prekapa po svom život skupljenom u 50 kutija od cipela – sve su to fragmenti njegovog postojanja, segmenti njegovog rada, njegove čežnje, ljubavi i boli u tih su 50 kutija koje, po željama iz publike, vadi, otvara, i raspliće svoj život. I vesela i tužna, i tiha i mračna, ogrezla u smijeh i suze, predstava je to što nas pita i o svom vlastitom životu, jesmo li, kada je trebalo učiniti nešto, to i uradili ili smo se predali i pognuli glave, praveći se da ne primjećujemo šta se oko nas zbiva. Sead Đulić, sam na pozornici sa svojih 50 kutija od cipela, uredno poslaganih i označenih brojevima, govori publici upravo to – nemojte se nikada predati, prestati govoriti, nemojte se pokoriti – i u tome je njena neporeciva snaga i moć”.

A nakon izvođenja u Zagrebu, Katarina Kolega u online časopisu Akademije dramskih umjetnosti u Osijeku, piše: “U predstavi “Presuda: Tiha likvidacija” Sead Đulić dolazi na pozornicu, na kojoj se nalazi zid sagrađen od pedeset kutija cipela. U svakoj od njih nalazi se neki predmet koji ga podsjeća na jedan trenutak u životu, sretan ili tužan, privatni ili poslovni. U tim kutijama skrivene su njegove lične, intimne priče o ljubavima i razočaranjima, o susretima koji su ga obilježili, o ratnim traumama i dogodovštinama, o pozorišnim uspjesima i problemima. Publiku dočekuje kao prijatelja kome prvo pripovijeda o teškoj bitki za Mostarski teatar mladih koji je zajedno sa grupom prijatelja pokrenuo davne 1974. godine. Nakon uistinu šokantne priče, poziva gledaoce na igru zvanu ‘kopanje po mom životu’. Ko želi čuti priču, mora izgovoriti jedan od ponuđenih brojeva na kutijama od cipela. Svaku priču pripovijeda vrlo spontano i prirodno, a opet toliko sugestivno, natopljeno snažnim emocijama i s mnoštvom detalja ne gubeći pri tom čvrstu dramaturšku strukturu početka, vrhunca i kraja. Njegovo je pripovijedanje poput ispovijesti – ispovijesti jednog života, ali i vremena koje je trebalo dostojno preživjeti, ne gubeći, uprkos svim nevoljama, moralnu vertikalu i ljudskost. Kako ostati čovjek, uprkos svemu, kako naći nadu u najgorim trenucima, kako se boriti, a pri tom spasiti neprijatelja – o svemu tome uči nas Sead Đulić – snažan aktivist i borac za humani svijet u kome nema podjela, već samo mostova”.

“Ako nemate straha čuti i ono o čemu se mnogi boje i misliti pridružite nam se na svečanoj sto pedesetom izvođenju 128 na Memorijalnoj sceni 2532 sa početkom u 18,30 sati”, poručuju iz MTM-a.

(NovaSloboda.ba)