Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je pretežno vedro svanulo na području Krajine i sjevera Bosne. U većem dijelu zemlje je umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica -4, Ivan-sedlo 4, Sokolac 5, Bugojno 7, Banja Luka, Bihać, Sarajevo i Srebrenica 8, Grude, Prijedor, Sanski Most, Tuzla, Zenica i Zvornik 9, Bijeljina 10, Doboj i Gradačac 11, Mostar i Trebinje 14, Neum 16 stepeni.

Danas prije podne postepeno smanjenje oblačnosti. U drugoj polovini dana, pretežno sunčano u cijeloj zemlji.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 15 i 20, na jugu zemlje od 20 do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Nakon mjestimično tmurnog jutra, opšta slika će se, sa odmicanjem dana, popravljati u cijeloj zemlji.

Većina populacije biće boljeg raspoloženja, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, uzrokovane nestabilnim vremenom, postepeno će se umanjiti.

Poželjno je boraviti na otvorenom.

Večernji sati će biti svježiji, uz umjerene temperature, što će omogućiti mirniji san.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu

U većem dijelu BiH saobraća se po mjestimično vlažnom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju. Na pojedinim dionicama uz rijeku Savu vidljivost je smanjena zbog magle ili niske oblačnosti.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, uz regulaciju semaforima, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Doboj-Tuzla (dionici Stjepan Polje-Orahovica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)