Danas se zatvara 26. izdanje Modula Memorije: Program posvećen Danu pobjede nad fašizmom

Posljednji online programi ovogodišnjeg izdanja Modula Memorije održaće se danas. Prvi program biće emitovan sa početkom u 17 sati, a u pitanju je film “Auto-refleksija”, reditelja Nedima Alikadića, a u 21 sat biće emitovana predstava “Ay, Carmela” reditelja Roberta Raponje, nastala u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a. Oba programa biće emitovana na zvaničnom Youtube kanalu Festivala MESS https://www.youtube.com/user/FestivalMESS i Facebook profilu Festivala MESS https://www.facebook.com/festivalMESS.

U filmu “Auto.refleksija” autor koristi svoje arhivske snimke i fotografije na kojima su prikazani bitni dijelovi njegovog života, a koji su ga doveli do čovjeka koji je on danas. Kroz film, prikazuje svoje nevino djetinjstvo, ljubav prema svom pozivu, svoje prve susrete sa kamerom i rat koji ga je otjerao od kuće. Rat je od dječaka napravio vojnika, ostavio iza sebe žrtve, žive i mrtve, sjećanja koja tjeraju na suze i ljutnju pa i smjeh, zauvijek definisao poglede na život i umalo uništio njegove snove.

Nedim Alikadić rođen je 09. maja 1975. u Sarajevu, gdje i danas živi sa svojom porodicom. Rat je proveo u rodnom gradu kao tinejdžer i vojnik. Još kao dijete, gaji ljubav prema fotografiji, kameri i montaži. Diplomirao je na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, smjer AudioVizuelne umjetnosti. Od ranih 90.ih se profesionalno bavi montažom, animacijom i režijom. Radio je na mnogim domaćim i međunarodnim filmskim i tv projektima. Autor je brojnih reklamnih i muzičkih spotova, kratkih i dokumentarnih filmova. Posebno mjesto u njegovom radu zauzima dokumentarni film “Sjećaš li se Sarajeva” (2002), koji je učestvovao na brojnim filmskim festivalima širom svijeta.

U 21 sat biće emitovana predstava “Ay, Carmela”, koja je ujedno I posljednji ovogodišnji program Modula Memorije. “Ay, Carmela” je priča o glumačkom i ljubavnom paru (Carmeli i Paulinu), o glumcima, histrionima, zabavljačima, varjetetskim umjetnicima koji su u okolnostima Španskog građanskog rata primorani igrati predstavu kao posljednju milost za vojnike, ratne zarobljenike koje fašisti sutradan namjeravaju streljati. Predstava je intimna i sentimentalna hronika sjećanja, te srdačna počast umjetničkoj časti i dostojanstvu, ljudskosti i moralnoj kvaliteti kolektivne antifašističke svijesti. Predstava “Ay, Carmela” premijerno je, u režiji Roberta Raponje, a produkciji SARTR-a odigrana 19. marta prije 22. godine i za to vrijeme ušla je u istoriju bosanskohercegovačkog teatra kao jedna od najdugovječnijih i najizvođenijih predstava ikada. Svoje posljednje izvođenje “Ay, Carmela” je imala na sceni SARTR-a 14. septembra 2020. godine.

Predstavom “Ay, Carmela” obilježiće se Dan pobjede nad fašizmom i još jednom se sjetiti velikog bh. glumca Dragana Jovičića koji nas je napustio krajem prošle godine.

(NovaSloboda.ba)