Taekwondo: Na turniru u Sofiji Husić se kvalifikovao na Olimpijske Igre u Tokiju

Bosna i Hercegovina imaće predstavnika na Olimpijskim igrama u Taekwondou. Na kvalifikacionom turniru, koji se održava u Sofiji, Nedžad Husić ostvario je tri pobjede i plasman u finale, a samim tim i nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju.

U prvom meču, Husić je savladao predstavnika Bjelorusije sa 16:1, u drugom je bio bolji od predstavnika Grčke sa 12:4, dok je u polufinalnoj borbi bio bolji od Izraelca sa 29:7. Bez obzira na rezultat u finalnom meču, Husić ima normu za nastup na Olimpijskim Igrama u kategoriji do 68 kilograma.

Na kvalifikacijama su, takođe, nastupili i Marija Štetić i Dinko Šegedin, ali nisu se uspjeli kvalifikovati. Štetić je u prvom meču bila bolja od predstavnice Češke sa 13:2, ali je u drugom poražena od predstavnice “RTA”(Refugee Olympic Team) tima. Dinko Šegedin se u prvom meču borio protiv predstavnika Sjeverne Makedonije, te je poražen sa 17:9.

Nakon nedavno osvojena dva srebra na Evropskom prvenstvu za seniore, koja su osvojili Husić i Štetić, ovo je najveći uspjeh u istoriji taekwondo sporta u Bosni i Hercegovini, saopšteno je iz Taekwondo saveza BiH.

(Fena)