Akcija u Sarajevu protiv dilera droge, pretresi na devet lokacija

Djelujući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, policijski pripadnicvi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su na području Sarajeva realizovali pretrese i lišenja slobode osumnjičenih osoba na ukupno 9 lokacija, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Radi se o akciji koja je povezana sa prošlosedmičnim lišenjem slobode jednog osumnjičenog na području Sarajeva, kada je zaplijenjena veća količina amfetaminskog ulja, koje se koristi u proizvodnji opojnih droga, kao i jednom od najvećih zapljena opojne droge kokain, u količini od oko 8,2 kilograma, vrhunske čistoće, koji je otkriven i zaplijenjen u vozilu kod naplatnih kućica, na auto-putu Sarajevo-Zenica, prije nekoliko mjeseci.

Vrijednost zaplijenjene opojne droge kokain, na ilegalnom narko-tržištu u BiH iznosi više stotina hiljada KM.

Tužilaštvo BiH je sa partnerskim institucijama i agencijama u BiH i inozemstvu, prikupljalo dokaze o pripadnicima organizovane kriminalne grupe, koji su duži vremenski period, vršili nabavku opojnih droga, uglavnom sa područja Holandijer, te vršili transport, skrivanje, krijumčarenje, proizvodnju i plasman teških opojnih droga na ilegalnom narko tržištu u BiH.

Nakon lišenja slobode i izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti privođeni na ispitivanje postupajućem tužiocu, koji će, nakon ispitivanja, donijeti odluku o daljim aktivnostima prema osumnjičenima.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se svim domaćim i međunardnim institucijama i agencijama, koje su pomogle u uspješnoj realizaciji ove opsežne akcije u borbi protiv krijumčarenja teških opojnih droga.

M. N.

(NovaSloboda.ba)