Borell: Govoriti o otcjepljenju, novim granicama i ratu je neprihvatljivo i opasno i mora stati

Uoči današnje sjednice Vijeća za vanjske poslove, Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove i bezbjedonosnu politiku, poslao je jasnu poruku liderima Bosne i Hercegovine tokom važnog razgovora s Predsjedništvom BiH: moraju obustaviti nacionalističku retoriku podjela i umjesto toga se fokusirati na ubrzan napredak reformi.

Najavio je da će se danas na Vijeću za vanjske poslove EU razgovarati o situaciji na Zapadnom Balkanu.

“Ova regija, u našem neposrednom susjedstvu, jedan je najviših prioriteta na agendi EU: želimo pratiti ove zemlje ka njihovom budućem članstvu u EU. Međutim, Zapadni Balkan se trenutno suočava s nekoliko ozbiljnih poteškoća, kao što su borba protiv pandemije COVID-19, odnosi između Beograda i Prištine, nedostatak napretka u pristupnim pregovorima Albanije i Sjeverne Makedonije i aktuelni problemi u Crnoj Gori. O svim ovim pitanjima će sutra biti riječi. Međutim, u svom blogu želim se osvrnuti na posebno tešku situaciju u Bosni i Hercegovini”,napisao je na svom blogu.

Ocijenio je da se politička atmosfera u Bosni i Hercegovini odnedavno pogoršala.

“Prije desetak dana, održao sam videokonferenciju s trojicom članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. U kontekstu svog snažnog angažmana u proteklih nekoliko mjeseci, zatražio sam ovaj sastanak jer je politička atmosfera u Bosni i Hercegovini odnedavno značajno pogoršana. Krajem prošle godine, svjedočili smo uznemirujućoj migrantskoj krizi i veoma nefunkcionalnom odgovoru bh. vlasti. U proteklih nekoliko sedmica, negativan spin oko pregovora o neophodnim izbornim i ustavnim reformama koji su u toku, kulminirao je raznim ‘non-paperima’, od kojih su neki kritikovali EU i SAD zbog uloge u tim naporima”, naveo je.

Istakao je da je jedan od njih, takođe, poziva na prekrajanje granica u regiji i podjelu Bosne i Hercegovine po etničkim linijama, što je povećalo tenzije i pokrenulo secionističku agendu i zapaljive reakcije.

“Stoga sam odlučio pozvati članove Predsjedništva na zajednički sastanak. Bio je to težak sastanak, sa mnogo napada i optužbi između tri člana Predsjedništva BiH. Ja sam sa svoje strane poslao snažnu i jasnu poruku. Prvo, Zapadni Balkan, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, su prioritet na agendi EU. Zbog toga sam zakazao diskusiju o regiji na narednom Vijeću za vanjske poslove 10. maja. Naša posvećenost regiji i njenoj evropskoj perspektivi ogleda se u finansijskoj podršci EU bez presedana – uključujući i za ublažavanje uticaja COVID-19”, istakao je Borell.

“Kada smo u novembru prošle godine u Sarajevu obilježili 25. godišnjicu Dejtonskog mirovnog sporazuma, Predsjedništvo BiH obavezalo se da će pojačati napore da osigura dostojanstven život za sve građane, uz uzajamno uvažavanje, poštovanje i razumijevanje. Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine vodi u suprotnom smjeru i mora se zaustaviti. Govoriti o otcjepljenju, novim granicama, budućim etničkim podjelama i ratu je opasno i neprihvatljivo. Retorika kojom se dovodi u pitanje integritet Bosne i Hercegovine mora stati”, naveo je.

Ponovio je da se stav EU nije promijenio i neće se promijeniti: “Mi podržavamo teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i njena budućnost je u EU kao jedinstvena i suverena zemlja. Snažno sam ohrabrio svoje sagovornike da stanu u kraj svim kontraproduktivnim diskursima i djelovanjima”.

(Fena)