Počela ekshumacija u Malešićima kod Ilijaša

Po nalogu Tužilaštva BiH počela ekshumacija u mjestu Malešići kod Ilijaša.

Istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, nalazi se na terenu, gdje po nalogu tužioca, koordinira rad svih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

Prema preliminarnim informacijama, do kojih su došli predstavnici Tužilaštva BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na ovoj lokaciji trebali bi se nalaziti posmrtni ostaci troje članova porodice bošnjačke nacionalnosti, sa područja Ilijaša, koji su na navedenoj lokaciji, ubijeni i ukopani 1992. godine.

Na mjestu eskhumacije, uz istražioca Posebnog odjela za ratne zločine, prisutni su i policijski pripadnici SIPA-e, ljekar patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe (INO) BiH, ICMP-a u BiH, kao i potrebni radnici i mehanizacija, te policijski službenici, koji vrše osiguranje lokacije.

S obzirom da se radi o ekshumaciji, gdje se vrše potrebni mašinski radovi na uklanjanju zemlje, na mjestu događaja su prisutni predstavnici preduzeća nadležnog za auto-ceste, kao i stručna osoba geodetsko-građevinske struke.

Prema planu potrebnih radova, danas započeti proces ekshumacije, nastaviće se u narednim danima.

Tužilaštvo BiH. zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, preduzima aktivnosti u procesima ekshumacija i traganja za posmrtnim ostacima nestalih osoba u svim krajevima Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)