Georgia, nakon ubistva Arberyja, prva u SAD-u ukinula građansko hapšenje

Američka savezna država Georgia, podstaknuta ubistvom Afroamerikanca Ahmauda Arberyja prošle godine u februaru, za koga se sumnjalo da je provalnik, ukinula je zakon iz doba građanskog rata, koji je dozvoljavao građanska hapšenja osumnjičenih kriminalaca.

Svih 50 američkih država ima zakone kojima je regulisana mogućnost da građani hapse, ali je u ponedeljak Brian Kemp, republikanski guverner Georgije, potpisao zakon kojim je ta država prva u SAD ukinula takav propis.

U obraćanju zajedno sa guverenerom po objavljivanju odluke, Arberyjeva majka Wanda Cooper-Jones, poručila je kako se nada da će ova odluka države Georgije spasiti živote, izvještava BBC.

Arbery je ubijen krajem februara u Brunswicku (Georgia) dok je džogirao na ulici.

Osumnjičeni za njegovo ubistvo, Gregory i Travis McMichael, uhapšeni su dva i po mjeseca kasnije, pošto je u javnost došao snimak na komw se vidi kako Arberyja presreću svojim vozilom, ulaze sa njim u raspravu, a potom Travis McMichael puca u njega.

Otac i sin McMichael su se branili time navodeći kako su mislili da je Arbery lopov i krenuli su da ga uhapse, jer država Georgia dozvoljava građansko hapšenje, a sve to je snimao William Bryan, koji je optužen kao saučesnik u ubistvu i pokušaju da nezakonito uhapsi Ahmauda Arberyja.

Snimak, a i cijeli slučaj u kome se oklijevalo sa hapšenjem osumnjičenih, izazvao je nezadovoljstvo u javnosti zbog još jednog potencijalnog nekažanjavanja zločina nad Afroamerikancima u SAD-u.

To je navelo poslanike da ukinu zakon iz 1863. godine, koji je građanima u Georgiji davao pravo da uhapse nekoga za koga smatraju da je počinio zločin, a koji je se u vrijeme kada je donijet koristio da bi se priveli odbjegli robovi i opravdao linč Afroamerikanaca.

Gregory McMichael (65), njegov 35, godišnji sin Travis i komšija Wililam Bryan, čekaju suđenje u Georgiji koje počinje u oktobru, na osnovu optužnice koja uključuje i ubistvo, zločin iz mržnje i pokušaj otmice, a sva trojica su se izjasnili da nisu krivi, prenosi Al Jazeera.

(Fena)