Na području Banja Luke provodi se akcija u borbi protiv neovlaštenog prometa oružja i eksploziva

Po nalogu tužioca Tužilaštva BiH, na području Banja Luke realizuje se opsežna akcija, u kojoj učestvuju  policijski pripadnici MUP-a RS, a istražilac Tužilaštva BiH nalazi se na terenu gdje koordinira aktivnosti.

Radi se o aktivnostima koje se realizuju u saradnji sa partnerskim institucijama Republike Austrije, a odnose se na procesuiranje krivičnih djela organizovanog kriminala, neovlaštenog prometa  oružja i vojne opreme i neovlaštenog prometa opojnih droga.

Na području Banja Luke, meta operacije je jedan osumnjičeni, a pretresi se vrše na ukupno dvije lokacije. Tokom pretresa, pronađeni su dokazni materijali bitni za postupak.

Istraga se odnosi na krijumčarenje oko 4,5 kilograma razornog eksploziva Nitropent, zajedno sa štapinima i mehanizmima za daljinsko aktiviranje, uključujući daljinske i sabotažne upaljače, koji se često koristi u izvršenjima terorističkih akata i kriminogenih aktivnosti.

Eksploziv je prokrijumčaren u Austriju, gdje je jedna osoba procesuirana i osuđena na višegodišnju kaznu zatvora, a aktivnosti u BiH odnose se na osobu koja je učestvovala u nabavci, skrivanju i krijumčarenju eksploziva iz Bosne i Hercegovine prema Austriji.

Takođe, izvršeno je krijumčarenje i manje količine opojne droge.

Nakon što se aktivnosti okončaju, osumnjičeni će biti predat postupajućem tužiocu, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)