Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo sunčano vrijeme uz malo oblačno. Po kotlinama i uz riječne tokove bilo je magle i niskih oblaka.

Temperature vazduha u 08 sati: Grude 6 stepeni, Drvar 9, Bjelašnica i Bugojno 10, Ivan-sedlo i Jajce 11, Livno 12, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 13, Stolac 14, Bihać, Mostar i Tuzla 16, Gradačac 17 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. U večernjim satima naoblačenje sa zapada koje će uvjetovati kišu i pljuskove.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilno vrijeme, sa više svježine tokom jutra, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz duže sunčane intervale.

Izraženiji osjećaj sparine u poslijepodnevnim satima, kao i blizina pogoršanja, mogli bi kod osjetljivih osoba dovesti do nešto jačih tegoba.

Poželjno je umanjiti aktivnosti i posvetiti pažnju zaštiti od sunca.

—–

BIHAMK

Saobraća se po pretežno suhom kolovozu.

Na putevima u BiH jutros se saobraća po pretežno suhom kolovozu. Vozače upozoravamo na učestale sitnije odrone zemlje ili kamenja na kolovoz. Na svim putnim pravcima, savjetujemo maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Saobraćaj je zbog radova i dalje obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic, Kaonik-Busovača Posušje-Tomislavgrad i Banovići-Ribnica.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)