Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu ocu koji je s balkona bacio svoje četvoro djece

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu zadarskog Županijskog suda koji je 55.godišnjaka osudio na 30 godina zatvora i psihijatrijsko liječenje zbog četiri teška pokušaja ubistva, jer je 28. februara 2019. godine s prvog sprata kuće u Pagu bacio svoje četvoro djece.

Najviši sud je saopštioda je u jedinstvenu kaznu dugotrajnog zatvora uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kome se optuženik nalazi od 28. februara 2019. godine, a izrečena mu je i bzbjedonosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja koja će se provoditi u okviru zatvorskog sistema.

Vrhovni sud smatra da utvrđene pojedinačne kazne zatvora u trajanju od osam godina za svako djelo, kao i izrečena jedinstvena kazna dugotrajnog zatvora od 30 godina, u svemu odgovaraju težini počinjenih krivičnih djela, okolnostima počinjenja djela, te ličnosti samog optuženika, za kojeg sud u saopštenju navodi samo inicijale.  

Najviši sud ističe da je prvostepeni sud pravilno otežavajućim cijenio dosadašnju osuđivanost zbog krivičnog djela povrede djetetovih prava. Olakšavajućim je cijenjeno njegovo priznanje, izraženo žaljenje i bitno smanjena uračunljivost.

Sud je dodao da je osuđeniku utvrđen psihoorganski sindrom uzrokovan oštećenjem moždanih funkcija zbog čega ima trajno oštećenje psihičkih funkcija i oscilacije u psihičkom stanju, a narušeno mu je i fizičko zdravstveno stanje.

Ukupnost društvenih uzroka ovog tragičnog događaja, naglasio je sud, takođe je uzeta u obzir. Oni su, dijelom, pozicionirani i unutar funkcionisanja sistema socijalne zaštite, koje je očito trebalo poboljšati, pojasnio je sud precizirajući da je porodica bila pod tretmanom Centra za socijalnu zaštitu od 2012. godine, a koji je zaključio da je roditeljima potreban savjetodavni rad u vapitanju njihove maloljetne djece. Ali, to se ostvarivalo isključivo povremenim odlascima u porodicu.

”Ovako odmjerena jedinstvena kazna, koja obuhvata i kaznu iz opozvane uslovne osude, nužna je i pravedna da bi se njom iskazao odgovarajući prijekor društva prema počininiocima takvih krivičnih djela. Istovremeno će se kaznom u potrebnoj mjeri uticati na optuženika da shvati krajnju neprihvatljivost vlastitog postupka i upozoriti druge građane da se klone sličnih ponašanja”, zaključio je Vrhovni sud.

S obzirom da je riječ o kazni od 30 godina zatvora protiv drugostepene presude Vrhovnog suda, dopuštena je žalba o kojoj u trećem stepenu, takođe, odlučuje Vrhovni sud.

Osuđenog oca optužnica tereti da je 28. februara 2019. godine, oko 6 sati, u kući u Pagu gdje je sa suprugom i djecom bio podstanar, svoje četvoro djece dok su spavala uzeo iz spavaće sobe, te ih jedno po jedno, u namjeri da ih ubije, bacio s terase ispred ulaznih vrata.

Djeca su s visine od gotovo pet metara pala na betonsku podlogu u dvorištu. Dvije djevojčice i jedan dječak pri tom su teško povrijeđeni, dok je jedna djevojčica ozlijeđena lakše, prenosi Hina.

(Fena)