Arapski ministri vanjskih poslova pozvali na istragu ICC-a protiv Izraela

An explosion is pictured among buildings during an Israeli airstike on Gaza City on May 4, 2019. - Gaza militants fired a barrage of rockets at Israel, which responded with airstrikes, officials said, as a fragile ceasefire again faltered. (Photo by Mahmud Hams / AFP)

Arapski ministri vanjskih poslova pozvali su Međunarodni krivični sud (ICC) da nastavi s istragom mogućih izraelskih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti protiv Palestinaca, uključujući planirano iseljavanje palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah u istočnom Jerusalemu.

Ministri su se sastali u utorak kako bi razgovarali o najnovijoj eskalaciji nasilja u kompleksu džamije Al-Aksa i pojasu Gaze. U izjavi nakon sastanka, pozvali su ICC da mobilizuje resurse za takvu istragu.

Oni su najoštrije osudili ono što nazivaju izraelskim zločinima nad muslimanskim vjernicima u džamiji Al-Aksa i najnovije sudske naredbe o deložaciji porodica iz naselja Sheikh Jarrah, javlja AP.

Ministri su pozvali Vijeće bezbjednosti Ujedinjenih nacija da preduzme mjere kako bi se zaustavila “izraelska agresija” i pružila “međunarodna zaštita” palestinskom narodu.

(Fena)