Ministarstvo finansija HNK-a: Uskoro će biti isplaćena razlika plata za mart

U vezi s poteškoćama u isplati plata budžetskim korisnicima izazvanih kvarom na informatičkom sistemu, Ministarstvo finansija Hercegovačko-neretvanskog kantona ističe kako se radi na ažuriranju nove baze podataka za 5.200 budžetskih korisnika.

Iz Ministarstva ističu kako su trenutno u bazu podataka ažurirani gotovo svi matični podaci uposlenika, budžetskih korisnika i u toku je unos podataka za obračun plate. Zbog potrebe poštivanja rokova za isplatu plata prema ustaljenoj mjesečnoj dinamici, Ministarstvo finansija je u utorak, 11. maja, uplatilo akontacije plata za april 2021. godine, a koju su dobili uposlenici na nivou primanja koje su imali za februar 2021. godine.

“Završetak obračuna zaostataka plata za mart 2021. godine očekujemo do kraja iduće sedmice, nakon čega će biti isplaćena razlika plata za mart, kao i ugovori koji nisu bili isplaćeni zbog gore navedenog razloga. Nakon završetka aktivnosti iz prethodnog stava planiramo obračunati razliku parilske plate, te ponoviti postupak isplate, kao i kod plate za mart 2021. godine”, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija HNK-a.

Iz Ministarstva finansija zahvaljuju budžetskim korisnicima, školama, policiji, pravosudnim organima i ministarstvima, te upravnim organizacijama koje su, kako se navodi, dale ogroman doprinos dostavljanjem traženih matičnih podataka.

Od nastanka kvara koji se dogodio na serveru za obračun plata 29. marta ove godine Ministarstvo finansija HNK-a je prema odluci kantonalne vlade odmah pristupilo nabavci novog servera uz obavezu poštivanja svih procedura za javne nabavke.

“Od trenutka isporuke uređaja koji se dogodio 9. aprila 2021. godine, u posljednjih 30 dana, uposlenici Ministarstva finansija HNK-a u saradnji s ovlaštenom firmom, kontinuirano rade na ažuriranju nove baze podataka za 5.200 budžetskih korisnika u HNK-u”, navodi se dalje u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija ističu kako je funkcionisanje Hercegovačko-neretvanskog kantona stabilno, da su plate i ostala primanja nepromijenjeni u odnosu na raniji period, te da se u skladu sa zakonskim ovlaštenjima i u proceduri utvrđuju razlozi nastanka kvara na serveru, materijalna šteta i eventualna odgovornost za ovakvo stanje koje je uznemirilo javnost.

Takođe, iz ministarstva napominju kako su svi podaci i kompletna arhiva podataka koji su se nalazili na serveru sačuvana kod budžetskih korisnika, prikazani kroz obrasce za evidentiranje, a koji su propisani u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, te da ne postoji bilo kakva mogućnost zloupotrebe tih podataka.

(Fena)