Prijedlog pritvora za osumnjičene za neovlašten promet opojnih droga

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH ispitao je svih devet osumnjičenih osoba, nakon čega je odlučeno da će za pet osoba zatražiti mjera pritvora, a za četiri osobe mjere zabrane, u skladu sa odredbama ZKP BiH.

Nakon ispitivanja osumnjičenih osoba, u okviru opsežne istrage u borbi protiv organizovanog kriminala i neovlaštenog međunarodnog prometa veće količine teških opojnih droga, postupajući tužilac donio je odluku o daljim aktivnostima, te će prema Sudu BiH uputiti prijedlog za određivanje mjera pritvora i mjera zabrane za osumnjičene.

Mjere pritvora predložene su za osumnjičene kod kojih je prisutna opasnost da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto, dok su mjere zabrane predložene za osumnjičene za koje je procjenjeno da su dovoljne kako bi se osiguralo neometano dalje provođenje istrage.

Osumnjičene osobe pod istragom su zbog međunarodnog krijumčarenja veće količine teških opojnih droga, te skrivanja, transportiranja, proizvodnje i distribucije opojnih droga na ilegalnom narko-tržištu na području Sarajeva i BiH.

Istraga u predmetu intenzivno se nastavlja.

M. N.

(NovaSloboda.ba)