SABNOR BiH: Ispitati da li je u državnom vrhu donesena odluka o izjednačavamnju partizanskog i četničkog pokreta

Nakon sramnog izjednačavanja Narodno-oslobodilačke vojske Jugoslavije i Jugoslovenske vojske u otadžbini, odnosno stavljanja u istu ravan Josipa Broza Tita i Draže Mihailovića i njihovog doprinosa u antifašističkoj borbi, na akademiji organizovanoj u Beogradu u povodu 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom, mi antifašisti Bosne i Hercegovine nemamo pravo na šutnju. Tim više što je tom sramnom činu prisustvovao i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, te svojim istupima podržao takav revizionizam istorije i istorijskih činjenica, stoji u saopštenju SABNOR-a BiH.

“Najoštrije osuđujemo takvo predstavljanje naše domovine, te tražimo od Parlamentarne skupštine BiH da o ovom pitanju, po hitnom postupku, zauzme stav. Tražimo od Prdsjedništva države, koje je zaduženo za vođenje vanjske politike, da informiše građane na kome državnom organu je donesena odluka o izjednačavanju četničkog i partrizanskog pokreta.

Ako takve odluke nema, tražimo od pravosudnih organa BiH, ali i Parlamentarne skupštine BiH, da preduzmu sve zakonske mjere kako bi se svi, bez obzira na kojoj funkciji bili, koji na ovakav način sramote državu, adekvatno sankcionisali i uklonili iz javnog prostora.

U protivnom, ne ostaje nam ništa drugo nego da pozovemo narod u odbranu domovine i njenog najčasnijeg dijela istorijskog nasljeđa.

Istovremeno, pozivamo sve antifašiste iz država nastalih raspadom Jugoslavije, da se udruženi, baš onako kako su bili udruženi Titovi partizani, zajedno suprotstavimo avetima povampirenog neofašizma, koji je digao glavu, i sasječemo ga u korijenu. Budimo dostojni onih čija djela baštinimo!”, ističe se u saopštenju SABNOR-a BiH.

(NovaSloboda.ba)