Uhapšena Sena Hamzabegović, osumnjičena za finansiranje terorističkih aktivnosti

Djelujući u koordinaciji i saradnji sa šefom Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH, policijski pripadnici  Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po dolasku u BiH, na aerodromu u Tuzli, lišili su slobode osumnjičenu Senu Hamzabegović (1960.) iz Tuzle, državljanku BiH i Švicarske Konferederacije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičena je pod istragom zbog krivičnih djela finansiranja terorističkih aktivnosti iz člana 202d. Krivičnog zakona BiH.

Osumnjičena je da je u periodu od 2013. godine, slanjem novca i finansijske podrške, kao i na druge načine, pružala podršku državljanima Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratišitima na području Sirije i Iraka, u strukturama tzv. “ISIL-a”, između ostalog i svom suprugu, koji je imao značajnu poziciju i ulogu unutar terorističkih struktura povezanih sa “ISIL-om” koji je od strane Vijeća bezbjedndosti UN-a, proglašen terorističkom organizacijom, a koji se još uvijek nalazi u bjekstvu.

Nakon lišenja slobode u Tuzli, izvrešen je pretres objekata koje osumnjičena koristi.

Tužilaštvo BiH i partnerske bezbjedonosne agencije i institucije u BiH i inostranstvu, duži vremenski period, prikupljali su informacije o nezakonitim aktivnostima osumnjičene.

U zakonskom roku, koji za krivična djela terorizma iznosi 72 sata, osumnjičena će biti predata Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje.

M. N.

(NovaSloboda.ba)