Umjereno do pretežno oblačno s kišom

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo umjereno do pretežno oblačno vrijeme sa mjestimično slabom kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 4 stepena, Livno 9, Drvar 12, Ivan-sedlo 13, Zenica 14, Bihać, Bugojno, Grude, Sanski Most, Sarajevo i Tuzla 15, Mostar 16, Gradačac i Stolac 18 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana, nestabilno sa kišom. Ponegdje uz kišu mogući su i pljuskovi sa grmljavinom.

Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 14 i 20, na jugu do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza djelimično će se pogoršati.

Preovladavaće nestabilno vrijeme, praćeno padavinama, što bi kod hroničnih bolesnika moglo dovesti do jačanja tegoba, poput reumatskih i bolova na mjestima povreda, umora, dekoncentracije i nesanice.

Astmatičari i osobe sa kardiovaskularnim problemima trebaju biti oprezniji, naročito u juarnjim satima, kada će biti dosta svježije u odnosu na ostatak dana.

—–

BIHAMK

Saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po mjestimično mokrom ili vlažnom kolovozu, a upozoravamo na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

I dalje je zbog radova obustavljen saobraćaj u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica. Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)