Mostarski muftija Salem ef. Dedović: Pred izazovima ne možemo zatvarati oči i ne preduzimati ništa

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjan je u 48 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji u Mostaru. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je, govoreći o blagorodnosti mubarek dana, istakao kako su jednomjesečni post i ibadeti, koje su vjernici praktikovali u svojim domovima i džamijama, oslobodili  ih teških ovozemaljskih tereta i briga, tjeskoba i nemira.

„Ramazan nas je oslobodio straha i neizvjesnosti, dao duševni smiraj i spokoj. Teret kušnje življenja sa zaraznom infekcijom koronavirusa, s kojom se nosimo već više od godinu dana, svoju kulminaciju imao je s proljeća i do samog ramazana, te smo s mubarek ramazanom doista zadobili Milost Božiju, pa nam je bilo lakše“, kazao je muftija.

Podsjetio je na islamske maksime da  vršenje vjerskih obreda ima za cilj izgradnje moralne ličnosti, postizanje spokojstva i ispravne životne orijentacije.

„Kako ova zdravstvena kriza traje i ostavlja posljedice na brojnim poljima života, tako u našem životnom okruženju nastaju zlokobne i pesimistične teorije, populistički komentari i osvrti koji šire kulturu straha, mržnje, apatije, te nezadovoljstva svim i svačim. To utiče da se organski sklad i sloga u našem narodu nagrizu i dovedu u pitanje“, upozorio je muftije.

U tom smislu, protumačio je nekoliko kur’anskih ajeta, koji vjernike pozivaju na zaštitu od zavisti, ljubomore, pakosti, na činjenja dobra i njegovanje dobročinstva u svakodnevnom životu i ophođenju.

„Svi vjerujući ljudi, bez obzira kako Boga poštuju i mole mu se, morali bi biti zabrinuti kada vidimo današnju djecu i mlade u rušilačkom nasilničkom naboju koga ispoljavaju i u školi prema svojim vršnjacima i kolegama, i u javnom prostoru prema privatnoj i zajedničkoj imovini svih građana. Svi oblici sportskog nadmetanja korisni su za izgradnju zdravog duha i fizičkogzdravlja. Sport bi po svojoj prirodi trebao biti integrativni faktor u društvu koji povezuje i spaja. Nažalost, svjedočimo nečemu što je sušta suprotnost tome gdje se on zloupotrebljava u najopasnijem obliku sijanja mržnje i netrpeljivosti među narodima, vjerama, grupama. Ne možemo pred tim zatvarati oči i ne preduzimati što treba da se stanje mijenja i ide nabolje“, upozorio je muftija.

Prema njegovom mišljenju, budućnost Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i pripadnika vjerskih zajednica nalazi se u izgradnji kulture dijaloga i zajedništva.

„Puno je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti; nikome ne može ići u prilog isključivost i getoizacija, nikome ne ide u prilog iseljavanje i odlazak ljudi iz zemlje, nikome ne mogu ići u prilog opustjeli krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na Zemlji“, kazao je muftija, istaksvši kako Bog neće pitati za nadmudrivanje, nadvikivanje, nadglasavanje i preglasavanje o temama koje životu i ljudima ništa ne pridonose.

Na kraju hutbe, pozvao je vjernike da učine sve što je u njihovoj moći da već od mubarek dana Bajrama što više dosljedno praktikuju vjeru, da učine sve što mogu da među ljudima ponovo zavlada sloga i da čine što više dobrih i Bogu ugodnih djela. 

(NovaSloboda.ba)