Performans o Husinskoj buni na KRASS festivalu u Hamburgu

Muzej istočne Bosne Tuzla je 2020. godine povodom obilježavanja 100 godina Husinske bune realizovao je projekat “Husinski rudar: Moja prošlost je vasa budućnost” autora Branka Šimića, koji će u okviru performansa biti prikazan na KRASS kultur crash festivalu u Hamburgu, koji se održava od 13. do 22. maja.

Nakon uspješnog izvođenja od 21. do 28. decembra u Kući plamena mira u Tuzli, planirana su izvođenja širom Bosne i Hercegovine. Međutim, pandemija je onemogućila gostovanja u BiH u prvoj polovini 2021. godine.

“Početkom aprila, Muzej je potpisao sporazum o saradnji sa KRASS festivalom, te će, po prvi put nakon premijere u Tuzli, performans biti prikazan na ovom festivalu. Velika nam je čast što će upravo ovaj performans otvoriti festival sa posebno adaptiranim tekstom na njemačkom jeziku”, saopštili su iz Muzeja.

Svi koji imaju želju da odgledaju performans na bosanskom jeziku moći će to učiniti besplatno putem interneta od subote u 13 sati do nedelje, kada će biti omogućen online prenos performansa tokom 24 sata. 

(Fena)