Predložen pritvor za Senu Hamzabegović, osumnjičenu za finansiranje terorističkih aktivnosti

Tužilac Tužilaštva BiH, nakon ispitivanja osumnjičene, prema Sudu BiH, uputio je prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu Senu Hamzabegović, rođenu 1960. godine u Tuzli, državljanku BiH i Švicarske Konfederacije, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo BiH zajedno sa SIPA i partnerskim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, provodi istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi da je osumnjičena, u više navrata, u periodu od 2013. do 2018. godine, učestvovala u prikupljanju i pružanju finansijske pomoći, za državljane Bosne i Hercegovine, koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, iako je znala da se navedene osobe bore na strani oružanih  formacija takozvanog “ISIL-a”, uključujući formacije “Jahbet Al Nusra”, „Al Nusrah Front” i drugim formacijama, a koje su od strane Vijeća bezbjednosti Ujedinjenih nacija, proglašene terorističkim organizacijama.

Prikupljeni su dokazi da je osumnjičena u nekoliko navrata, svom suprugu koji je bio visokopozicionirani pripadnik “ISIL-a” i koji se još uvijek nalazi u bjekstvu, prosljeđivala novac, iako je znala da će navedeni novac biti korišten za finansiranje terorističkih skupina i njihovih aktivnosti.

Takođe, prikupljeni su dokazi, da je osumnjičena lično, boravila na području Sirije, te je bila u kontaktu sa državljanima BiH na tom području i znala u koje svrhe se koristi novac, koji je prosljeđivala.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičenu, sukladno članu 132. stav 1. tačke a) i c), Zakona o krivičnom postupku BiH, upućen je prema Sudu Bosne i Hercegovine, koji je danas zakazao ročište povodom prijedloga Tužilaštva BiH.

M. N.

(NovaSloboda.ba)