Pretežno oblačno s kišom

Jutros je našoj zemlji oblačno vrijeme sa kišom u većini područja. Na planinama pada slab snijeg.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 0 stepeni, Ivan-sedlo 7, Bugojno 9, Sarajevo-Bjelave 10, Sanski Most, Tuzla, Zenica 11, Bihać, Mostar 12, Gradačac, Neum 14 stepeni.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu zemlje s kišom ili lokalnim pljuskovima. Tokom dana, padavine postepeno prestaju.

Vjetar slab južni i jugozapadni.

Dnevna temperature vazduha od 15 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je relativno povoljna.

Mada će povećana naoblaka i povremeni pljuskovi remetiti ugođaj i uzrokovati uglavnom lošije raspoloženje kod većine ljudi, umjerene temperature, uz povremene sunčane periode, ipak će djelimično ublažiti negativne efekte promjene.

Tegobe kod osjetljivih osoba neće biti suviše izražene, pri tome bi hronični bolesnici trebali biti oprezniji i ne pretjerivati sa aktivnostima tokom svježijih jutarnjih sati.

—–

BIHAMK

Saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu

se

U većem dijelu BIH jutros, a zbog magle i niske oblačnosti upozoravamo na smanjenu vidljivost. Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju saobraćaja, pa apelujemo na sve učesnike da budu maksimalno oprezni i da poštuju saobraćajne propise.

Radovi u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica) u završnoj su fazi, tako da kroz tunel sada saobraćaju sve kategorije vozila, jednom trakom-naizmjenično.

Zbog radova u tunelu Čaklovići (Tuzla-Kalesija) saobraćaj se od 22 do 06 sati obustavlja i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja (Konjic-Jablanica), zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom, uz regulaciju semaforima. U noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj se na ovoj dionici obustavlja.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putnim pravcima: Doboj-Rudanka, Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)