Pretežno oblačno

Jutros je našoj zemlji oblačno vrijeme. Ponegdje u Hercegovini pada slaba kiša.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 2 stepena, Ivan-sedlo, Sokolac 9, Bugojno, Sarajevo-Bjelave, Trebinje 11, Srebrenica 12, Tuzla, Zenica, Zvornik 13, Banja Luka, Gradačac, Prijedor 14, Bijeljina, Doboj, Mostar 15, Bihać, Neum, Sanski Most 16 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Lokalno je moguća slaba kiša ili pljusak.

Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 16 do 22 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao u proteklih par dana.

Promjenljive vremenske prilike i mjestimični pljuskovi, kod većine populacije će uzrokovati lošije raspoloženje, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata povremeno će biti nešto jače izražene.

Uz dosta svježine, temperature će biti umjerene i neće oscilirati u velikom rasponu.

Poželjno je tokom stabilnijih perioda boraviti na otvorenom.

—–

BIHAMK

Oprez zbog vlažnog kolovoza i odrona

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Žepče- Maglaj, kod mjesta Goliješnica. U toku je policijski uviđaj.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Radovi u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica su u završnoj fazi, tako da kroz tunel saobraćaju sve kategorije vozila, naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima: Izačić, Velika Kladuša, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone vozila na izlazu iz BiH. Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta.

Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)