U Hrvatskoj otvorena biračka mjesta za lokalne izbore

U Hrvatskoj su u nedelju otvorena biračka mjesta, na kojima tri miliona i 660 hiljada birača odlučuje o lokalnoj vlasti za iduće četiri godine, a biraju predstavnička tijela svojih jedinica, te opštinske načelnike, gradonačelnike i župane.

Pravo birati imaju punoljetni hrvatski državljani s prebivalištem u jedinici za čija se tijela izbori provode. Od 7 do 19 sati biće otvorena 6.572 biračka mjesta, a s njihovim zatvaranjem prestaje dvodnevna izborna šutnja.

Glasati se može samo u mjestu prebivališta, a ne u nekom drugom mjestu, bilo u Hrvatskoj, bilo u inostranstvu.

To vrijedi i za birače koji su se nakon potresa raselili s Banije. Ni oni neće moći glasati u drugim mjestima. Na samoj Baniji, gdje je potres oštetio i zgrade u kojima su ranije bila biračka mjesta, izbori će biti organizovani i u 25 šatora.

Birači odlučuju o sastavu 425 opštinskih i 127 gradskih vijeća, 20 županijskih skupština i skupštini Grada Zagreba. Biraju i opštinske načelnike, gradonačelnike i župane, te 70.ak njihovih zamjenika iz redova nacionalnih manjina i desetak iz reda hrvatskog naroda u opštinama gdje su Hrvati manjina.

(Fena)