Članovi Predsjedništva BiH prisustvovali sastanku lidera Brdo-Brioni procesa

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović prisustvovali su svečanom sastanku lidera u povodu 10. godišnjice Brdo – Brioni procesa na Brdu kod Kranja, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Domaćin ovogodišnjeg susreta je predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, a kodomaćin predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. Svečanom sastanku su prisustvovali i lideri ostalih zemalja učesnica Brdo – Brioni procesa – Aleksandar Vučić, Ilir Meta, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Vjosa Osmani.

Na svečanom sastanku su usvojeni zaključci kojim se potvrđuje predanost Brdo – Brioni procesu. Istaknut je značaj procesa u jačanju dobrosusjedskih odnosa, te u promovisanju evropske perspektive Zapadnog Balkana. Proširenje EU na zemlje regije je geopolitička nužnost i najvažniji preduvjet za stabilnu, perspektivnu i održivu budućnost Evrope, rečeno je na susretu.

Od proteklog sastanka lidera Brdo – Brioni procesa, prije dvije godine, pojavila se pandemija koronavirusa, koja je izazvala negativne efekte na ekonomiju i društveni i socijalni sistem zemalja učesnica procesa. Evidentiran je napredak u procesu oporavka od pandemije i imunizaciji stanovništva. Istaknuta je potreba da se oporavak iskoristi kao prilika za zelenu i digitalnu tranziciju, koja će dovesti do održivijeg razvoja, a time i bolje perspektive za mlađe generacije.

Pozdravljeno je usvajanje Ekonomskog i investicionog plana EU za Zapadni Balkan u oktobru 2020. godine, koji će, kroz razvojne projekte, osigurati značajna sredstva za ovu regiju.

Ponovljena je zajednička strateška vizija slobodne, jedinstvene i mirne Evrope, te posvećenost miru, stabilnosti i dobrosusjedskim odnosima.

Zaključeno je da proširenje EU na Zapadni Balkan prioritet, te da proces treba ubrzati i osigurati aktivniji angažman EU sa svim zemljama članicama regije, kako bi ispunile uvjete za članstvo u EU.

Pozdravljena je namjera Republike Slovenije da održi Samit EU – Zapadni Balkan tokom svog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, te namjera da uključi zemlje Zapadnog Balkana u Konferenciju o budućnosti Evrope, koja je počela 9. maja 2021. godine.

S. M.

(NovaSloboda.ba)