Pretežno oblačno s kišom i pljuskovima

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo pretežno oblačno vrijeme sa mjestimičnom kišom.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 3 stepena, Ivan-sedlo 10, Livno 12, Drvar, Gradačac i Tuzla 13, Bugojno, Mostar i Sarajevo 14, Stolac 15, Jajce i Zenica 16, Bihać 17, Neum i Sanski Most 18 stepeni.

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme s kišom ili lokalnim pljuskovima. U Posavini je moguća grmljavina.

Vjetar umjeren, povremeno sa jakim udarima, uglavnom zapadni i jugozapadni.

Najviša dnevna temperatura vazduha od 16 do 22, u istočnim područjima Bosne do 24 stepena, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološka prognoza je lošija u odnosu na dane vikenda.

Nestabilno vrijeme praćeno učestalijim padavinama, loše će djelovati na hronične bolesnike i meteoropate.

Pri tome će, umjerene temperature i višak svježine, ipak malo popraviti osjećaj ugodnosti.

Moguće su reakcije u vidu reumatskih i bolova na mjestima povreda, nervoze, glavobolje.

Negativni uticaj promjene djelimično će oslabiti sa noćnim satima.

—–

BIHAMK

Saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu

Na putevima u BiH saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, a upozoravamo i na učestale odrone i savjetujemo oprezniju vožnju.

Radovi u tunelu Jasen na magistralnom putu Prozor-Jablanica su u završnoj fazi, tako da kroz tunel saobraćaju sve kategorije vozila, naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Kaonik-Busovača (na ulazu u Busovaču), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Pojačan je promet vozila na izlazu iz BiH na GP Bosanska Gradiška. Na ostalim graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)