Andersen i Hadžović otvorili Nansen učionicu u Mostaru

Prva sekretarica Ambasade Kraljevine Norveške u BiH Siri Andersen i ministar obrazovanja nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović otvorili su u srijedu Nansen učionicu u Srednjoj mašinsko-saobraćajnoj školi Mostar.

“Danas otvaramo osmu učionicu ovakve vrste s našim partnerom – Nansen dijalog centrom (NDC), koji je uspješno realizovao i prethodne projekte u svim školama gdje se kao problem predstavljaju dvije škole pod jednim krovom. I ova učionica će sutra biti mjesto gdje će se naša djeca – učenici družiti i gdje će dalje raditi na produbljivanju mira i zajedničke budućnosti”,poručio je Hadžović.

Dodao je kako je ovo nastavak dobre saradnje, te da su ovakve učionice otvorene i u Stocu, Prozoru i u ostalim mjestima gdje je djeci pružena mogućnost da se druže na ovakav način.

Andersen je kazala kako je ovaj projekat realizovan kroz saradnju Norveške s Nansen dijalog centrom u Mostaru i naglasila kako je važno da u školi ima jedan prostor, jedna učionica, u kome djeca iz obe strane grada mogu da se sretnu, upoznaju i provode zajedničke aktivnosti.

Učenik trećeg razreda Srednje mašinsko-saobraćajne škole u Mostaru i učesnik programa NDC-a Seid Subašić ocijenio je kako je riječ o jednom pozitivnom primjeru i da se konačno nešto miče s mrtve tačke.

“Mislim da je riječ o jednom fantastičnom projektu. Učenici dvije škole pod jednim krovom napokon se mogu upoznati, jer dosadašnja politička situacija im to nije dozvoljavala. U sklopu programa, obrađene su neke krucijalne teme koje su bile od vitalnog značaja za razumijevanje ‘drugih i drugačijih’. Obradili smo stereotipe, prihvatanje drugih, mirovno obrazovanje i slično, sve što nam nudi neformalni dio obrazovanja budući da u formalnom obrazovanju nemamo prilike ni za što takvo jer podijeljeni smo, ne samo fizički nego i u svim drugim aspektima”, ocijenio je Subašić.

Otvaranje Nansen učionice važan je element “Nansen modela za obrazovanje” – obrazovnog programa koji NDC Mostar provodi u toj školi od januara ove godine.

Inače, NDC Mostar realizuje svoje obrazovne programe uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Norveške u BiH.

(Fena)