„Krimolovci“ u aprilu: Zaprimljeno ukupno 377 prijava

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu 2021. godine registrovali su ukupno 298 poziva na telefonskoj liniji „Krimolovci“, od kojih je 18 bilo sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja, saopšteno je iz SIPA-e.

Pored toga, putem elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela zaprimljeno je ukupno 79 prijava, od kojih je 18 sa korisnim informacijama o počinjenim ili planiranim krivičnim djelima i počiniocima, na osnovu kojih je sačinjeno isto toliko kriminalističko-obavještajnih izvještaja.

Najveći broj informacija odnosio se na krivična djela u vezi sa opojnim drogama, krijumčarenjem oružja, zloupotrebom službenog položaja, privrednim kriminalom i ostalim krivičnim djelima.

Od ukupnog broja zaprimljenih informacija putem „Krimolovaca“ i elektronskog obrasca, 21 je proslijeđena na dalje postupanje nadležnim policijskim organima u Bosni i Hercegovini, a po 15 je postupala i SIPA.

U aprilu je primljeno 11 povratnih informacija od nadležnih policijskih i drugih organa, koje su u vezi sa ranije dostavljenim informacijama zaprimljenim putem „Krimolovaca“ ili elektronskog obrasca za prijavu krivičnog djela.

Pored toga, policijski službenici SIPA-e dali su 76 savjeta građanima, koji su ih kontaktirali putem anonimnog i besplatnog telefonskog broja „Krimolovci“ – 080 020  505.

M. N.

(NovaSloboda.ba)