Peticija protiv legalizacije bespravne gradnje u Mostaru

Građanska inicijativa “Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu” danas je na Španskm trgu u Mostaru, pod sloganom “Porušimo zidove šutnje i nelegalne gradnje”, organizovala potpisivanje peticije, kojom se traži uklanjanje bespravno izgrađenih stambeno-poslovnih objekata u ovom naselju.

“Peticijom pokušavamo ukazati na gorući problem Grada Mostar od 2012. godine, od kada nije postojalo Gradsko vijeće, jer su se tada izdavale građevinske dozvole mimo regulacionih planova na svim područjima Grada Mostara, a ne samo na Bijelom Brijegu, gdje sme mi, kao grupa građana, ukazali na taj problem”, rekao je u izjavi za medije Mario Ćosić, predstavnik stanara okupljenih oko ove građanske inicijative.

Ćosić je podsjetio kako je nešto prije uspostavljanja novog saziva Gradskog vijeća neviđenom brzinom na mjestu gdje je bila kuća prizemnica sagrađena stambeno-poslovna zgrada od šest spratova mimo Regulacionog plana, a odobrenje je potpisao tadašnjeg gradonačelnik Ljube Bešlić.

Građani su podnijeli krivične prijave protiv Ljube Bešlića, šefa Odjela za građenje Zdravka Čuljka i inspektora za građevinske procese Nebojše Šarića, dok su dokumentaciju o ovom slučaju predali Federalnoj upravi policije, od koje tražr da slučaj detaljno istraži i da krivci budu adekvatno sankcionisani.

Uz to, građani ovog dijela naselja traže obeštećenje, a ako se ne dogovore, podnijeće zahtjev za rušenje kompletne zgrade.

Građani će peticiju protiv nelegalne gradnje na Bijelom Brijegu, ali u drugim naseljima na području Grada Mostara, moći potpisati i putem online aplikacije putem društvenih mreža inicijative, a kada se, prema rijećima Ćosića, prikupi dovoljan broj potpisa, od nadležnih službi tražiće da se ne dozvoli legalizacija nelegalno izgrađenih objekata u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)