Delegacija „Merhameta“ položila cvijeće za 264 žrtve zločina u selu Biljani

Delegacija HO „Merhamet“ MDD posjetila je juče selo Biljani, u opštini Ključ, gdje je položila cvijeće na spomen-obilježje i proučila Fatihu za 264 žrtve zločina. U delegaciji su, koju je predvodio  predsjednik HO “Merhamet” MDD Kenan Vrbanjac, bili su i predsjednik „Merhameta“ Švedske Fehim Halilović, generalni sekretar HO „Merhamet“ MDD Sidik Aždahić, kao i direktori „Merhametovih“ regionalnih odbora: Tuzla Mensura Husanović, Maglaj Sanela Omerović, Zenica Zijada Kliko, Sarajevo Munib Bujak, Bihać Alen Prošić, Travnik Merzuk Omerdić, Mostar Adnin Hasić, Banja Luka Jasmin Spahić i Goražde Ermin Hodžić.

Napad na selo Biljani započeo je u ranim jutarnjim satima 10. jula 1992. godine, a predvodile su ga 17. laka pješadijska brigada srpske vojske u saradnji sa rezervnim i aktivnim policajcima Odjeljenja policije.

Nakon ulaska u selo, srpske snage su izvršile pokolj i egzekuciju 264 muškaraca, žena, djece i staraca bošnjačke nacionalnosti koji su bili mještani sela Biljani, što je dovelo do gotovo potpunog nestanka tog mjesta u Bosanskoj Krajini. Među ubijenima bilo je i šestoro djece. Najstarija žrtva bio je 85. godišnji Bećo Ćehić, dok je najmlađa žrtva bila četveromjesečna beba Amila Džaferagić, koja je umrla u jami u zagrljaju ubijene majke.

Neposredno nakon rata, krajem 1995. i tokom 1996. godine, na lokalitetima masovnih grobnica Lanište I, Crvena zemlja I i II ekshumirano je 220 tijela. Identifikovani su ubijeni Bošnjaci iz zaseoka Donjih Biljana, Brkića, Osmanovića, Domazeta, Džaferagića, Čehića, Mešana i Jabukovaca.

U godinama koje su uslijedile redovno su pronalažena tijela ubijenih u manjim i pojedinačnim grobnicama, u šumama ili napuštenim i spaljenim objektima. Na području Biljana pronađene su 34 pojedinačne grobnice, iz kojih su ekshumirana 34 tijela.

(NovaSloboda.ba)