Izložba “Naša djeca stvaraju” u mostarskoj Kosači

Otvaranje izložbe “Naša djeca stvaraju” biće upriličeno 25. maja u 19 sati u Galeriji kraljice Katarine Kosača.

Izložba  je nastala kroz projekat “Reci NE ovisnosti” u saradnji s Federalnim ministarstvom obrazovanja, nauke i sporta u kome su učestvovali učenici 18 osnovnih škola s područja HNK-a.

Ciljevi projekta su edukacija djece, upoznavanje s kulturnom, povijesnom, prirodnom i tradicijskom baštinom, spoznaja vrijednosti svog identiteta i percepcija kroz likovno izražavanje, te sinteza vizualizacije grbova i slika u cilju kulturne promocije, naveli su iz Udruženjaroditelja “Naša djeca 2014”.

Kako su istakli, projektom “Reci NE ovisnosti” upravljao je akademski slikar i profesor likovne kulture Ernesto Markota.

Na izložbi će biti predstavljeno 14 grbova u tehnici keramička glina (terakota) u kiparskom izvođenju plitkog reljefa, koji se u finalnoj realizaciji patinira u boje plemenitih metala, te 12 slika koje predstavljaju prirodne, kulturne i tradicijske znamenitosti Hercegovačko-neretvanskog kantona u tehnici akril na platnu.

“Pored svih otežavajućih okolnosti izazvanih pandemijom covid-19, projekat smo uspješno priveli kraju, a kao kruna svega nastala su reprezentativna umjetnička djela”, poručili su organizatori.

(Fena)