Kordić primio rezidentnu predstavnicu UNDP-a u BiH

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić primio je danas u Gradskoj vijećnici Stelianu Nedera, rezidentnu predstavnicu UNDP-a u Bosni i Hercegovini i Boženu Bohm Kaltak, voditeljicu Ureda UNDP-a u Mostaru.

Na sastanku se razgovaralo o nastavku saradnje na konkretnim projektima Grada Mostara i UNDP-a, a u cilju povećanja transparentnosti rada Gradske uprave, digitalizacije, informatizacije upravljanja gradskom imovinom, te pristupanju izrade revizije izrađene Strategije razvoja Grada Mostara.

Dogovorena je  saradnja oko izrade Akcionog plana održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama (SECAP).

Grad Mostar je nakon javnog poziva odabran kao partner u provođenju projekta PIPLS-Projekat unaprjeđenja učinkovitosti lokalnih usluga u BiH, koji provodi UNDP u saradnji s Ambasadom Švedske u BiH.

Cilj projekta je unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu, uspostavljanje sustava za strateško upravljanje javnom imovinom, transparentno knjiženje, unaprjeđenje vještina uposlenih, definisanje politika i pravilnika za upravljanje imovinom na lokalnom nivou i drugo.

UNDP i Grad Mostar imaju dobru saradnju na više projekata, uključujući projekat za razvoju turizma u prirodi Via Dinarica, te više projekata energetske efikasnosti.

Kordić i Nedera su dogovorili dalji nastavak saradnje, a Nedera je posebno podvukla mogućnost saradnje na projektima obnovljivih izvora energije. Gradonačelnik je zahvalio UNDP-u za svu podršku i projekte koje su implementirali u Mostaru.

(NovaSloboda.ba)