Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je našoj zemlji pretežno vedro. Po kotlinama centralne i istočne Bosne ima magle.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica  stepen Drvar 4, Bugojno, Ivan-sedlo, Jajce 6, Zenica 7, Bihać, Livno, Sarajevo-Bjelave, Tuzla 8, Sanski Most 9, Široki Brijeg, Stolac 12, Gradačac 13, Mostar 14, Neum 15 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno.

Vjetar slab južni i jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 18 do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilnije vrijeme, uz duže sunčane intervale i porast temperatura, pozitivno će djelovati na većinu stanovništva.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata neće biti suviše izražene.

Tokom prijepodneva moguća je pojava magle, izraženije u unutrašnjosti, stoga je poželjno biti oprezniji i po potrebi redukovati kretanje.

U nastavku dana ugodnije, prikladno za boravak na otvorenom.

—–

BIHAMK

Magla smanjuje vidljivost

Magla u jutarnjim satima smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama uz rijeke Bosnu i Spreču, a na tim dionicama i kolovoz je vlažan.

Na putu Tuzla-Kalesija (dionici Simin Han-Caparde) zbog radova u tunelu Čaklovići saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su i radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo puteve: Bugojno-Rostovo, Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, Tarčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića), kao i raskrsnicu magistralnih puteva u Bosanskom Petrovcu.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Večeras od 23 sati, izvodiće se radovi na autoputu A-1 u blizini naplatnog mjesta Sarajevo sjever i to na isključnom kraku iz smjera naplatnog mjesta Sarajevo sjever za Vogošću, te uključnog kraka iz smjera Vogošće prema Mostaru.

Na graničnim prelazima trenutno nema dužih zadržavanja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)