Mozaik i Grada Mostar potpisali Memorandum o saradnji

rptnb

Fondacije Mozaik i Grad Mostar potpisali su juče u Gradskoj vijećnici  Memorandum o saradnji, kojim Mozaik i Grad Mostar potvrđuju da će partnerski doprinijeti razvoju Programa Omladinske banke u Gradu Mostaru,uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog poduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Startup studio u periodu od 21.5.2021. – 31.12.2024. godine.

Memorandum su potpisali Gradonačelnik Mostara Mario Kordić i Željko Pauković, direktor Programa Omladinske banke, a zajednički fond koji osiguravaju Mozaik i Grad Mostar ovim Memorandumom iznosi 168.000 KM.

Program Omladinska banka omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i rješavaju ih kroz društvene projekte na teritoriji Grada Mostara, uz monitoring i podršku Odbora Omladinske banke Mostar, Grada Mostara i Mozaika.

Prema ovom Memorandumu, Mozaik je odgovoran za uspostavljanje strukture i definisanje uloge članova i članica Odbora Omladinske banke Mostar, organizaciju treninga za članove i članice Odbora Omladinske banke Mostar, podrška Odbora Omladinskoj banci Mostar selekcije, monitoringa i promocije društveno korisnih projekata i mikrobiznisa. Te aktivnosti će se provesti u saradnji s imenovanim koordinatorom iz Grada Mostara.

Grad Mostar će, takođe, omogućiti podršku u stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj društvenog preduzetništva za mlade, uključujući i društvene biznise, koji su osnovani na teritoriji Grada Mostara.

Fond Omladinske banke za finansiranje društveno korisnih projekata neformalnih grupa mladih u periodu 2021-2024. godine će iznositi 48.000 KM. Mozaik će obezbijediti iznos od 19.200 KM, a Grad Mostar će obezbijediti iznos od 28.800 KM. Očekivani broj projekata koji je moguće podržati je 32 (maksimalni iznos podrške po projektu iznosi 1.500 KM, a podržani projekti mogu biti u iznosu od 500 KM do 1.500 KM). Projekte realizuju neformalne grupe mladih koji imaju do 10 članova uzrasta od 17 do 35 godina. Deset članova i članica Odbora Omladinske banke Mostar i koordinator iz Grada Mostar, nakon edukacije i treninga, zaduženi su za promociju, selekciju i monitoring projekta mladih. lonac.pro je eko sistem i online zajednica koju Mozaik, partneri, Omladinske banke i mladi koriste za promociju, podršku i upravljanje procesom dodjele grantova, razvoja poduzetništva i društvenih biznisa mladih.

Troškovi programskih aktivnosti Omladinske banke u periodu 2021-2024. godine će iznositi 24.000 KM. Mozaik će obezbijediti sredstva u iznosu od 20.800 KM, a partnerski Grad Mostara iznos od 3.200 KM. Programski troškovi tiču se troškova članova i članica Odbora Omladinske banke Mostara (do 10 članova i članica uzrasta od 17 do 35 godina) i koodinator iz Grada Mostara  na godišnjem nivou pokrivaju troškove 4 trening modula, troškove promocije poziva, monitoringa i promocije rezultata, učešće ukupno 4 osobe iz Odbora Omladinske banke Mostar i Grada Mostara na godišnjoj Konferenciji.

Fond za podršku mikrobiznisima mladih u periodu 2021-2024. godine iznosiće 96.000 KM, Mozaik će obezbijediti sredstva u iznosu od 48.000 KM i partnerski Grad Mostara 48.000 KM. Grant podrškom do 2.000 KM godišnje omogućiće se finansiranje 1 novoregistrovanog mikrobiznisa mladih (komercijalno poljoprivredno gazdinstvo ili zanatstvo), a članovi i članice Odbora Omladinske banke Mostara donose odluku o podršci mikrobiznisu mladih. Korisnik granta mikrobiznisa je osoba uzrasta 18 do 35 godina, koja će registrovati mikrobiznis na teritoriji partnerskog Grada Mostara.

Mozaik je odgovoran za realizaciju osnovnih aktivnosti u okviru Startup studija: mladih koji su iskazali poduzetnički potencijal i aplicirali u lonac.pro za podršku, upoznaju se sa konceptom društvenog biznisa. Sa mladima i poslovnim idejama u kojima je Komisija za ulaganje prepoznala potencijal vrši se potpisivanje ugovora o zajedničkom ulaganju koji omogućava pristup kapitalu i plaćenoj mentorskoj (ekspertskoj) podršci.

Mozaik će godišnje ulagati u razvoj 30 društvenih biznisa mladih u BiH. Za jedan društveni biznis ulaganje u kapitalu može da iznosi do 40.000 KM (prosječno ulaganje je 22.000 KM) te ulaganje u uslugama iznosi do 20.000 KM.

Grad Mostar će omogućiti podršku u stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj društvenog poduzetništva za mlade uključujući i društvene biznise koji su osnovani na teritoriji Grada Mostara.

Sva medijska predstavljanja aktivnosti Programa Omladinske banke bieće usaglašena i sadržavati informaciju da su podržani od strane Grada Mostara i Mozaika.

(NovaSloboda.ba)