Na Manjači pokazna zajednička vježba Oružanih snaga BiH i vojske SAD-a

Pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i vojske Sjedinjenih Američkih Država danas su na poligonu Manjača organizirali pokaznu vježbu u okviru zajedničke višednevne akcije “Brzi odgovor 21” na Dan visokih zvanica.

Vojna vježba se održava na poligonima Manjača i Glamoč te u kasarni Dubrave, u periodu od 17. maja do 2. juna. Njom rukovode zapovjedništvo američke vojske za Evropu i Afriku (USUCOM). U ovoj bilateralnoj vježbi u BiH će učestvovati oko 500 pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i 700 američkih vojnika.

Vježbom “Branilac Evrope 21” šalje se jasna poruka potencijalnim agresorima da će SAD stati ne samo iza članica NATO-a, već i iza svih drugih partnera i saveznika, uključujući BiH.

Vježba ove godine obuhvata 26 država, uključujući SAD, i oko 28.000 pripadnika multinacionalnih snaga usredotočenih na izgradnju “operativne spremnosti i interoperabilnosti između NATO saveznika i partnera”.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao je danas da su svi izazovi koje vježba zahtijevala savladani i ciljevi ispunjeni te je čestitao učesnicima na uspješno odrađenim zadacima.

Učesnici, kazao je, nisu samo oni koje je zvanice i šira javnost imala priliku vidjeti na poligonu, nego i mnogo veći broj onih koji su bili uključeni u planiranje pripremu od Banje Luke, Sarajeva, Stuttgarta i Washingtona.

Komandant Američkih kopnenih snaga za Evropu i Afriku general Christopher Cavoli izrazio je zadovoljstvo napretkom napravljenim u BiH, dodajući da nije lako organizirati ovakvu vježbu, te da su Oružane snage BiH uradile dobar posao.

“Tokom vježbe smo prikazali pravu interoperabilnost. Imao sam dvogled i teško mi je bilo prepoznati ko su pripadnici Oružanih snaga BiH, a ko Vojska SAD-a. Ove vježbe su važne da bi doprinijele tome da BiH doprinose očuvanju teritorijalnog integriteta BiH i stabilnosti u regionu”, naglasio je.

Ambasador SAD u Bosni i Hercegovini Eric Nelson naglasio je da je ovo najveće angažovanje trupa Vojske SAD-a još od misije EUFOR-a i pokazatelj očuvanja stabilnosti i mira u BiH.

Podvukao je da snaga uvijek leži u jedinstvu, a ovakve vježbe grade interoperabilnost i osiguravaju ono što nazivamo sigurnost, dodajući da je to bilo polaganje temelja na kojima je BiH počela graditi svoju sigurnost.

“Vrata NATO saveza su otvorena, put je jasan, a ono što vidimo danas je jačanje partnerstva NATO-a i BiH u smislu provođenja reformi”, stava je Nelson, kazavši da su SAD ponosne na napredak BiH te da će ostati posvećen i snažan partner BiH na putu ka euroatlantskim integracijama.

Današnjoj pokaznoj vježbi prisustvovali su visoki zvaničnici u BiH među njima članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić i visoki dužnosnici Oružanih snaga BiH, premijer Federacije BiH Fadil Novalić, kao i zvaničnici Ambasade SAD-a u BiH, predstavnici Komande Kopnene vojske SAD za Evropu i Afriku (USAREUR-AF), te drugi dužnosnici.

(Fena)