Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je našoj zemlji umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

Temperature vazduha u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Sokolac 10,Bugojno, Ivan-sedlo, Zenica 12, Zvornik 13,; Mostar, Sanski Most, Široki Brijeg, Tuzla 14, Trebinje 15, Sarajevo-Bjelave 16, Gradačac 18, Bihać, Neum 19 stepeni.

Danas će u našoj zemlji prije podne preovladavati sunčano vrijeme uz umjereno oblačno. Tokom poslijepodneva, postepen porast naoblačenja. Ponegdje na krajnjem sjeverozapadu Bosne je moguć lokalni pljusak.

Vjetar slab do umjeren južni.

Dnevna temperatura vazduha od 21 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Bioprognoza

Slično kao i prvog dana vikenda, uz povoljne biometeorološke prilike, većina populacije će se osjećati bolje.

Više sunca pozitivno će djelovati na osjetljive osobe, stoga bi se i tegobe vezane uz njihove bolesti trebale umanjiti.

Obzirom da bi poslije podne mogao biti pojačan osjećaj sparine, uz mogućost da mjestimični pljusak pokvari ugođaj, poželjno je ne pretjerivati sa aktivnostima.

Takođe, preporučljivo je posvetiti pažnju zaštiti od sunca, jer će vrijednosti UV indeksa mjestimično biti vrlo visoke.

—–

BIHAMK

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta

Završen je uviđaj saobraćajne nesreće, koja se dogodila u mjestu Šije (Maglaj-Doboj).  Na ovoj dionici saobraća se nesmetano.

Zbog radova u tunelu Čaklovići na dionici Tuzla-Kalesija (Simin Han-Caparde) saobraćaj se obustavlja od 22 do 06 sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

U toku su radovi u tunelu Crnaja na dionici Konjic-Jablanica, gdje se tokom dana saobraća naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (23-04,30 sati) saobraćaj kroz tunel obustavlja.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima, izdvajamo puteve: Ustikolina-Goražde (mostovi Ustikolina i Mravinjac), Doboj-Rudanka, arčin-Konjic (Donja Raštelica), Stolac-Hutovo (mjesto Cerovica), Posušje-Tomislavgrad (naselje Čitluk) i Banovići-Ribnica (na izlazu iz Banovića).

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta na magistralnom putu Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila obustavljen saobraćaj.

Na graničnim prelazima trenutno se ne čeka duže od 30 minuta, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)