Hadžović: Pokazali smo da se znamo nositi u teškim situacijama

Ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović izjavio je, za Fenu, kako je HNK jedini kanton u Federaciji, državi, a vjerovatno i regiji koji je ovu, tešku i dugu školsku godinu počeo i završio u skladu s predloženim kalendarom, poštujući epidemiološke mjere.

“S ponosom i zadovoljstvom konstatujem da je HNK jedini kanton koji od početka školske godine nije zatvarao škole. Mi nismo dozvolili da se zatvore školski objekti, iako smo u jednom trenutku bili prvi u Evropi po broju zaraženih, a sve u cilju da naši učenici ne izgube radne navike i da dobiju potrebna znanja”, kazao je ministar Hadžović.

Podsjetio je na podatke UNICEF-a prema kojima preko 800 miliona učenika u svijetu nije ušlo u školske klupe, zbog čega su u HNK-u, kako je kazao ministar, još više ponosni na sistem koji su uspostavili na početku školske godine.

Istakao je kako mnogi mogu učiti od HNK-a kako se treba ponašati u teškim situacijama.

“Narodna poslovica kaže ‘Na muci se poznaju junaci’, tako da mogu reći da su svi u obrazovnom procesu pokazali snagu i junaštvo, na čemu im se iskreno zahvaljujem i upućujem svoje divljenje”#, naglasio je.

Hadžović je pohvalio direktore, rektore i dekane, koji su s operativnim timovima bez zadrške preuzeli odgovornost i dogovoreni sistem primijenili u obrazovanim ustanovama.

Zahvalio je i svim vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima koji su, kako je kazao, ove godine morali uložiti duplo više snage, vremena i energije kako bi školsku godinu iznijeli na svojim plećima i djeci podarili znanje.

“Posebno bih pohvalio kreativnost, njihovu posvećenost poslu i prilagođavanju neplaniranom načinu izvođenja nastavnog procesa”, dodao je ministar.

Pohvalio je i učenike koji su, po Hadžovićevim riječima, bili kao vojska, odgovorno su prihvatili sve mjere i prilagođavali se vanrednim okolnostima, te su čuvali i sebe i druge, učili i ispunjavali svoje obveze.

Zahvalio je i roditeljima, koji su dali ogroman doprinos kako bi zajedno s nastavnicima pomogli da djeca uspješno završe ovu školsku godinu. Oni su, kako je ocijenio ministar, odigrali ključnu ulogu u ovoj teškoj godini punoj izazova.

“Svi zajedno smo pokazali društvenu odgovornost i prema zdravlju i prema obavezama, od predškolskih do visokoobrazovnih ustanova. Ova školska godina je bila teška, nepredvidljiva, puna izazova i nedoumica. Na kraju, možemo reći da naše ustanove nisu bile mjesta širenja zaraze. Naša djeca nisu izgubila školsku godinu, niti im je uskraćeno znanje, kao onima koji su pohađali nastavu samo po online sistemu”, ustvrdio je ministar.

Naglasio je kako su mjere kojih su se pridržavali dale rezultate, te su na kraju ove školske godine stekli ogromno iskustvo i vjeru u sebe da se mogu nositi i s ovako teškim situacijama globalnih razmjera.

“Vjerujemo da se ovakva godina više nikada neće ponoviti. Iz nje izlazimo jači za još jedno iskustvo i spremni da se i ubuduće borimo sa svim preprekama koje se nađu na našem putu”, poručio je kantonalni ministar obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Rašid Hadžović.

(Fena)