Otvoren Javni poziv za mlade iz Mostara

Od 21. maja, otvoren je Javni poziv za mlade iz Mostara (od 17 do 30 godina) za učlanjenje u Odbor Omladinske banke Mostar i trajatće do 3. juna

(https://www.lonac.pro/uclani-se-u-odbor-omladinske-banke-mostar-i-postani-dio-porodice-do-03-06)

U Gradskoj vijećnici u Mostaru, u petak 21. maja, upriličeno je svečano potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Mostara i Fondacije Mozaik, a koji otvara put razvoju programa Omladinske banke Mostar.

Memorandum su potpisali mostarski gradonačelnik Mario Kordić i direktor Programa Omladinske banke Željko Pauković.

Program Omladinske banke ima dva cilja, a to su razvoj društvenog aktivizma i razvoj preduzetništva.

Razvoj aktivizma omogućava mladima da prepoznaju društvene probleme u svojim zajednicama i zajednički ih rješavaju. Neformalne grupe mladih dobijaju grantove do 1.500 KM da realizuju projekte na teritoriji Mostara, uz monitoring i podršku Omladinske banke, Grada i Fondacije Mozaik.

Razvoj preduzetništva omogućava mladima da pokrenu svoj zanat ili komercijalno poljoprivredno gazdinstvo uz bespovratna sredstva u iznosu od 2.000 KM i mentorsku podršku Startup studija Fondacije Mozaik.  

Potpisivanjem Memoranduma o saradnji, Fondacija Mozaik i Grad Mostar potvrdili su kako će partnerski doprinijeti razvoju Programa Omladinske banke u Mostaru, uključujući i podršku mikrobiznisima mladih, te razvoju društvenog preduzetništva mladih, investiranju u razvoj prototipa i pokretanju društvenih biznisa kroz Startup studio u periodu od 21.5.2021. – 31.12.2024. godine.

Zahvaljujući zajedničkom fondu, koji iznosi 168.000 KM, a koji osiguravaju Fondacija Mozaik i Grad Mostar, u četvorogodišnjem p’eriodu planirana je realizacija 32 društveno korisna projekta, te pokretanje 48 mikrobiznisa, saopšteno je iz Gradske uprave Mostar.

(NovaSloboda.ba)