Uvažena žalba stanara Bijelog brijega: Dio stanova prodat, a Bešlićeve mutne dozvole dovedene u pitanje

Ministarstvo građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog kantona uvažilo je žalbu stanara Bijelog Brijega, poništilo zaključak Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara kojim se odbija stanare uključiti u postupak, te predmet vratilo Odjelu na ponovni postupak, navodi se u saopštenju Građanske inciijative Stop nelegalnoj gradnji na Bijelom Brijegu.

Odjel za urbanizam ranije je odbio stanare uključiti u postupak izdavanja dozvola, jer njih i novu zgradu dijeli uličica!? Kada suo se na takvu odluku žalili, mjesecima su Odjelu za urbanizam i građenje u ladicama držali žalbu stanara, strahujući da će ilegalne dozvole bivšeg gradonačelnika Ljube Bešlića biti dovedene u pitanje, što se sad i dogodilo.

“Odjel u postupku nije pravilno ispitao prijedlog za obnovu postupka, čime je načinio povredu odredaba poglavlja XV – Obnova postupka Zakona, od člana 246. do člana 257. Obrazloženje osporenog zaključka ne sadrži valjane razloge kojima je obrazložena odluka kao u dispozitivu zaključka, čime je načinjena povreda odredbi člana 207. Zakona”, navodi se u rješenju koje donijelo Ministarstvo građenja i prostornog uređenja HNK-a, a koje potpisuje ministar Suad Hasandedić.

Što je najzanimljivije, Ministarstvo je pozvalo Odjel za urbanizam i građenje “da otkloni navedene nedostatke i nepravilnosti, te utemeljeno i zakonito odluči po podnesenom prijedlogu žalitelja za obnovu postupka”. Rješenje je konačno u upravnom sporu i protiv njega se ne može izjaviti žalba.

„Ovim je na Odjel za urbanizam i građenje, načelnicu Marinu Deronjić, vraćena odgovornost za ilegalno izdate dozvole na Bijelom Brijegu, isključenje stanara iz postupka izdavanja dozvola, te sada moraju obnoviti postupak. To, pak, znači da su u zgradi gdje su stanovi već djelomično prodati, dozvole dovedene u pitanje, a investitor ne može legalizovati zgradu. Treba razjasniti i da je bivši gradonačelnik oduzeo ovlaštenja načelnici urbanizma, koje su joj sada vraćene, te se lično potpisivao na glavinu dozvola u Mostaru, ili u njegovo ime Radmila Komadina, zbog čega smo protiv istoga podnijeli i krivičmu prijavu. Od gradonačelnika Kordića, te načelnice kojoj su vraćena ovlaštenja koje joj po random mjestu pripadaju očekujemo da će priču na Bijelom Brijegu vratiti u zakonite okvire“, navodi se u saopštenju..

(NovaSloboda.ba)