“Mačak u čizmama” večeras na sceni Pozorišta lutaka u Mostaru

Pozorište lutaka u Mostaru veleras će, u 19 sati, izvesti svoju predstavu „Mačak u čizmama“ u režiji Elzbiete Eysimont. Predstava je nastala prema bajci francuskog pisca Charlesa Perraulta, a kreator lutaka i scenografije je poznati bugarski umjetnik Ivan Conev. Lutke je izradila Ivanka Getova, a u predstavi igraju Diana Ondelj Maksumić, Nina Popović, Serđo Radoš i Nedžad Maksumić.

Ova predstava dobitnica je nagrada na mnogim lutkarskim festivalima. Namijenjena je djeci uzrasta od četiri do deset godina. U njoj se promućurni i vješti Mačak, uprkos mnogim problemima, uspijeva izboriti da njegov gazda, siromašni mlinarov sin, postane bogati i priznati markiz Karabas, te da uspije oženiti princezu, kraljevu kći. Na tom neizvjesnom putu, pobjeđuju mnoge zapreke, a na kraju i strašnog Ljudoždera, čarobnjaka koga prevare i natjeraju da se pretvori u miša. Tada ga lukavi Mačak pojede i tako on i njegov gospodar postaju vlasnici golemog i bogatog  dvorca i svih Ljudožderovih imanja.

Karte za ovu predstavu po cijeni od 5 KM mogu se nabaviti na blagajni Pozorišta lutaka sat vremena prije početka predstave, a rezervacija karata može se obaviti na web stranici www.plm.ba ili na broj telefona 036/552-625. Broj mjesta je ograničen i provedene su sve antipandemijske mjere. 

(NovaSloboda.ba)