Mitrović: Hrvatska donijela Pravilnik jednostrano bez dogovara s BiH

Ministar saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović potvrdio je danas novinarima da je u stalnom kontaktu s ministrom mora, saobraćaja i infrastrukture Republike Hrvatske Olegom Butkovićem u vezi s tranzitom vozila između dvije zemlje.

Problem je nastao prije nekoliko dana, kada je zabranjen tranzitni promet preko graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac vozilima čija ukupna masa prelazi 7,5 tona, a Mitrović je  izrazio nadu da će to pitanje biti riješeno danas.

Naime, Pravilnik o određivanju javnih cesta po kojima se mora odvijati tranzitni promet teretnih vozila kroz Republiku Hrvatske stupio je na snagu 20. maja 2021. godine, koji je, kaže resorni ministar, preslikan u odnosu na Odluku koja je donesena 2008. godine.

“Ali, ono što je važno jeste da je Ugovor o graničnim prelazima između BiH i Republike Hrvatske potpisan u Briselu 2013. godine, kojim je tretirano pet graničnih prelaza”, pojasnio je.

Njime je tretiran i granični prelaz u Velikoj Kladuši, kao granični prelaz za međunarodni drumski saobraćaj putnika, vozila i robe, bez obzira na njihovo porijeklo, odnosno zemlju iz koje dolaze, osim ako je drugačije uređeno međunarodnim ugovorima, kao i osim za robe koje podliježu inspekcijskoj kontroli.

Mitrović nadalje pojašnjava da je i Odlukom iz 2008. godine bilo tretirano pet graničnih prelaza, ali ta odluka do 20. maja 2021. godine nije provedena u djelo kada je donesen Pravilnik.

“Pravilnik kojim se definira tranzit kroz Republiku Hrvatsku donesen je jednostrano. Protokol Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju podrazumijeva donošenje određenih pravnih akata između dvije države na osnovu dogovora, ali ovde to nije bio slučaj”, istakao je.

Na ovaj problem upozorena je i Transportna zajednica, kao i Evropska komisija, kaže ministar, dodajući da je Butkoviću predložio da se to pitanje rješava pravnim putem, a da se kamioni koji budu prelazili preko ovih pet graničnih prelaza ne zaustavljaju.

Kaže i da nakon donošenja novog Pravilnika, prevoznici nisu koristili te granične prelaze nego su napravili gužvu nakon što su dobili informaciju o zabrani transporta ,te su se vraćali na granične prelaze Izačić i Gradiška.

Istakao je i da je skrenuo pažnju Butkoviću, iako s njim ima izuzetno korektne odnose, da BiH ima određene instrumente i načine da uradi neke stvari koje će stvoriti probleme Republici Hrvatskoj.

“Ne sa namjerom da nekoga plašim, već jednostavno želim da ukažem da i mi imamo instrumente koje možemo koristiti poštujuću sve procedure i komšijske odnose, a i imamo i Evropsku uniju, koja je propisala  određene procedure koje Hrvatska ne poštuje”,kazao je.

Ipak, smatra da do toga neće doći, te da je to najgore što jedni drugima mogu uraditi, već je potrebno razgovarati prije donošenja određenih akata i usaglasiti se da se nekome ne bi napravila određena šteta.

Vijeće ministara BiH razmatralo je na današnjoj sjednici Informaciju o problemima odvijanja međunarodnog tranzitnog saobraćaja kroz teritoriju Republike Hrvatske.

(Fena)